Vier doden door winters noodweer in Spanje

Print
Vier doden door winters noodweer in Spanje

Militairen scheppen een pad door de sneeuw naar de ingang van het Isabel Zendal Hospital in Madrid. Afbeelding: epa

Vier mensen zijn omgekomen door het noodweer dat Spanje en vooral de hoofdstad Madrid heeft getroffen. Militairen hebben talloze gestrande automobilisten uit hun auto’s bevrijd.

Zo'n 1500 mensen zouden door het leger uit hun wagens zijn bevrijd. Vooral rond Madrid zijn veel mensen door het winterse weer gestrand. De internationale luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas was gisteravond nog steeds gesloten voor inkomend verkeer, aldus de autoriteiten. Alle vluchten die zondag vanaf Schiphol zouden vertrekken, zijn geannuleerd. De spoorwegen hebben alle treinverbindingen van en naar Madrid gestaakt, melden Spaanse media die schatten dat het in tientallen jaren niet zo veel gesneeuwd heeft. Ook de busdiensten rond Madrid zijn opgeschort. De strijdkrachten zijn ook ingezet bij het sneeuwvrij maken van de start- en landingsbanen en de toegang tot de ziekenhuizen.

Doodgevroren

Twee daklozen zijn doodgevroren, een in het noordoosten van het land, de ander in Madrid. In het zuiden, bij Malaga, kwamen een man en een vrouw om het leven toen ze vast waren komen te zitten in hun auto en een rivier buiten haar oevers trad.

In de hoofdstad is tussen de 25 en 50 centimeter sneeuw gevallen. De burgemeester, José Luis Martínez-Almeida, heeft het leger opgeroepen ook in de stad te hulp te schieten. Volgens hem is een noodsituatie ontstaan nu Madrid volkomen geisoleerd is geraakt. In de gemeente wonen ruim drie miljoen mensen; in de metropool Madrid wonen er twee keer zo veel. De bussen en vuilniswagens rijden niet meer en de gemeente heeft mensen opgeroepen thuis te blijven. De scholen en universiteiten blijven in ieder geval vandaag en morgen dicht, berichten Spaanse media.

In reactie op de gebeurtenissen tweetten koning Felipe VI en koningin Letizia: ‘De koninklijke familie wil zijn verdriet uitspreken over de slachtoffers van de storm en vraagt om uiterste voorzichtigheid vanwege de risico's van ophoping van ijs en sneeuw’.

Filomena

De sneeuwval en temperaturen vaak ver onder nul treffen vrijwel heel het land, waardoor honderden snelwegen en wegen zijn afgesneden. In 45 van de vijftig provincies van het land heerst dit weekend bitter koud winterweer, zelfs in de Noord-Afrikaanse enclave Ceuta aan de Middellandse Zee. De kou is nog lang niet over, want meteorologen voorzien een week met temperaturen tot min 10 graden.

Het noodweer is naar het land gebracht door de sneeuwstorm Filomena. In de plaats Vega de Lourdes in het noorden van Spanje werd afgelopen week de laagste temperatuur ooit in het land gemeten. Het kwik daalde daar tot -35,6 graden Celsius.