‘Veel buitenlanders betalen Belgische verkeersboetes niet’

Print
‘Veel buitenlanders betalen Belgische verkeersboetes niet’

Afbeelding: ANP

De Belgische staatskas liep de afgelopen twee jaar 29 miljoen euro mis doordat buitenlanders hun verkeersboetes niet betalen.

In 2019 en 2020 kregen zo’n 900.000 buitenlandse bestuurders een boete in België. Daarvan betaalde 37 procent niet, berichten de kranten Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen.

Het percentage verkeersboetes van Belgen dat onbetaald blijft, ligt met 7 procent veel lager. Het gros van de buitenlandse verkeersovertreders komt uit buurlanden, schrijven de kranten. Die baseren zich op cijfers van politicus Wouter Raskin van de partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

De situatie verbeterde wel doordat de overheid afgelopen zomer werk maakte van een nieuwe aanpak. Europese overtreders krijgen boetes nu toegestuurd in de taal van hun kentekenbewijs. Wie alsnog weigert te betalen, kan uiteindelijk ook te maken krijgen met de autoriteiten in eigen land.

„Als een boete onbetaald blijft, schrijft ons land een certificaat uit ter waarde van die boete”, aldus het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. „Dat certificaat wordt doorgestuurd naar de overheid van het land van de overtreders, dat vervolgens werk kan maken van de inning. Lukt dat, dan mogen ze dat geld trouwens houden voor de eigen staatskas.”