Hute-te-tuut (28) over Mens Erger Je Niet!

 © Ruth Schouwenberg

Ruth Schouwenberg

Ons oudste kleinkind is inmiddels 4 jaar oud, de jongste 3. Allebei zijn ze dol op spelletjes en zeker als opa en oma meedoen. Zo had ik een poosje geleden, toen alle winkels nog gewoon open waren, een Magic goocheldoos en een Mens Erger Je Niet spel op de kop getikt. Twee halen, een betalen, mijn favoriete inkoopmethode. „Daar zijn ze nog veel te klein voor”, meende opa toen ik met de cadeaus thuiskwam. „Maakt niks uit, dan leg ik ‘t wel een jaartje weg”. Maar toen we met Kerst bij elkaar zaten, keurig volgens de Kerstcoronaregels en de verveling bij de kleintjes een beetje toesloeg, haalde ik het Mens Erger Je Niet spel toch voor de dag. Het bleek een uitermate geschikte uitvoering voor kleine kinderen en … voor grote mensen met een slok wijn op. Het spel had namelijk een dobbelsteenautomaat en vakjes waardoor de pionnen niet konden omvallen. Het zou anders ook een té grote ergernis kunnen worden voor de Schouwenbergjes als bij iedere gooi de pionnen om zouden knikkeren. Na enige uitleg te hebben gegeven, begonnen we. Vier deelnemers met assistentie van twee peutertjes en één reservespeler. Allemaal op winst belust.

„Nee, je moet eerst een zes gooien”, legde ik de kleintjes uit. „Een, twee, drie, vier, vijf, acht”, telde kleinzoon hardop. „Nee, nee, jij hebt groen en niet geel”, zei opa tegen kleindochter. Enfin, toen we een minuut of tien bezig waren, haakte het kleindochtertje al af. Ze ging liever naar Peppa Big kijken, vond het spelletje niet meer leuk. Kleinzoon had de smaak te pakken en genoot zichtbaar. Een spelregel snapte hij echter niet. Waarom moest hij oma of opa ‘eraf gooien’ als hij een bepaald getal wierp. Dat vond hij nou echt zielig. Wat een lieverd, hè, te goed voor deze wereld.

Oer-Hollandse gezelligheid, dat Mens Erger Je Nieten. Totaal anders dan de oer-Hollandse gezelligheid waar Wilders in zijn verkiezingsprogramma mee aankomt. Schandalig, een politicus die de fatsoen- en spelregels nooit zal begrijpen, al wordt hij 100 jaar. Een man die mensen niet mee wil laten doen en graag zijn vermeende tegenstanders van het Nederlandse spelbord af wil gooien. De speltactiek van alle rechts-extremisten vind ik een ergernis voor ieder weldenkend mens. Zeer verwerpelijk. Wat zou ik graag deze spelbedervers willen diskwalificeren en van het bord af willen gooien! Mens Erger Je Niet, een moeilijk spel!

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal