Héle Zuid-Hollandse gemeente ontvangt oproep zich te laten testen in strijd tegen Britse coronavariant

 © Hollandse Hoogte / ANP

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland krijgen een gerichte oproep om zich te laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de uitbraak van de ‘Britse variant’ van het virus bij een school in Bergschenhoek in de gemeente. Het is de eerste keer in Nederland dat er gericht extra wordt getest in een gebied waar een grote uitbraak is.

RedactieBron: ANP

De oproep van GGD Rotterdam-Rijnmond geldt voor alle inwoners van Lansingerland van twee jaar en ouder, ook als zij geen klachten hebben die doen denken aan een coronabesmetting. Inwoners van Lansingerland krijgen vanaf woensdag een uitnodiging in hun brievenbus, vanaf dan kunnen ook al de eerste mensen worden getest. Ze worden getest op zowel de ‘Britse’ variant van het coronavirus als de ‘Zuid-Afrikaanse’.

Er worden per dag 4000 tot 5000 testen uitgevoerd, 2500 hiervan vinden plaats in de XL-teststraat op Rotterdam The Hague Airport. De overige testen worden uitgevoerd in drie locaties in Lansingerland. Eind van deze week moeten de eerste resultaten bekend worden.

Lees ook: Nu ook in Limburg opgedoken: antwoord op zeven prangende vragen over Britse virusvariant

In de gemeente Lansingerland liggen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Lansingerland telt iets meer dan 60.000 inwoners. De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC willen met de grootschalige tests beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus in de gemeente, waaronder de verspreiding van de ‘Britse’ variant. Saskia Baas, directeur Publieke Gezondheid GGD Rotterdam-Rijnmond: „Ook willen we hierdoor de verspreiding van de UK-variant vertragen en snappen hoe de transmissie gaat.” Inwoners die positief testen krijgen het dringende advies om thuis te blijven, om te voorkomen dat ze anderen besmetten.

Lees ook: Brits virus duikt ook in Limburg op, drie mensen uit Geleen besmet

Bij ongeveer 35 mensen uit de regio Rotterdam-Rijnmond is de ‘Britse variant’ vastgesteld. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn die gevallen „grotendeels gelinkt” aan de uitbraak op basisschool RKBS Willibrord in Bergschenhoek. De nieuwe versie is besmettelijker dan eerdere varianten van het coronavirus, maar de mutatie richt voor zover bekend niet meer gezondheidsschade aan.

Burgemeester Pieter van der Stadt van Lansingerland verwacht dat de bereidheid van inwoners om zich te laten testen groot is. „We zagen dat ook op de scholen, daarbij was bijna bereidheid van ouders en kinderen om zich te laten testen bijna 100 procent.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal