Wilco Kelderman beoogd kopman Bora in Tour de France

Print
Wilco Kelderman beoogd kopman Bora in Tour de France

Wilco Kelderman, hier nog in het shirt van Team Sunweb tijdens de Giro van 2020. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Niet de Duitser Emanuel Buchmann, maar Wilco Kelderman start dit jaar als kopman van Bora-hansgrohe in de Tour de France. Het Duitse team is tot die verrassende keuze gekomen, melden teambaas Ralph Denk en ploegleider Enrico Poitschke maandag.

Het parcours van de Tour, met twee tijdritten, is volgens de teamleiding meer op het lijf van de van Sunweb overgekomen Kelderman (net over de Limburgse grens woonachtig in Neerharen, een deelgemeente van Lanaken) geschreven.

„Emanuel is al vierde geworden in de Tour. Dat is Wilco nog nooit gelukt. Daarom mag hij als enige kopman naar de Giro”, is de op het eerste oog niet zo logische verklaring van Denk. De Duitse renner, vierde in de Tour van 2019, gaat debuteren in de Giro. „In principe is een podiumplaats in een grote ronde mijn doel. Dat zal ook in de Giro niet eenvoudig zijn.”

Bewezen

Kelderman was het afgelopen jaar derde in de Giro en al eens vierde in de Ronde van Spanje (2017). In de Tour bleef hij tot dusverre ver buiten de top tien. „Wilco heeft bewezen dat hij goed kan tijdrijden en dat speelt altijd een sleutelrol”, zegt Denk.

In de Tour staan twee tijdritten gepland, het routeschema van de Giro is nog niet bekendgemaakt. Buchmann is geen uitgesproken tijdrijder. „Het plan is nu dat ik me op de Giro concentreer. Met het oog op het routeschema van de Tour hebben we dit besloten”, sprak de 28-jarige Duitser nuchter.

Mollema

Bauke Mollema zal dit jaar zowel deelnemen aan de Giro d’Italia als de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg Trek-Segafredo bekendgemaakt. In beide grote rondes is de Italiaan Vincenzo Nibali een van zijn ploeggenoten.