In Memoriam: Karel Thelen uit Kerkrade

Print
In Memoriam: Karel Thelen uit Kerkrade

Karel Thelen. Afbeelding: Dialekverain Kirchröadsjer Plat

Kerkrade / Eygelshoven -

Dialekverain Kirchröadsjer Plat meldt dat Karel Thelen is overleden. Thelen was sinds 1990 lid van de dialectvereniging en schreef als ‘D’r Noaber’ columns voor De Zuid-Limburger, de voorloper van VIA Kerkrade.

„Hij zorgde zo ervoor dat onze ‘moedertaal’ breed werd uitgedragen”, aldus het bestuur van Dialekverain Kirchröadsjer Plat. Toen Thelen secretaris van de vereniging werd, heeft hij het archief goed bijgewerkt.

Niet alleen daar was hij actief. Ook bij veel andere projecten heeft de Kerkradenaar inzet getoond. „Karel was de grote initiatiefnemer bij ’t Kingerbóch in 1999, verzorgde de dialectkalender, gaf aan leden en niet-leden schrijfles, was corrector van dialectboeken, heeft ons dialectkwartet bedacht, maakte dictees en was een gewaardeerd lid van de redactie van de Vasteloavendstsiedónk, waarvoor hij ook jarenlang het prinsengedicht op de voorpagina schreef. Je kon altijd een beroep doen op Karel als je iets in het dialect wilde hebben.”

Vanwege gezondheidsproblemen heeft Thelen eerder een stapje terug gedaan. Toch kwam hij nog naar de vergaderingen, waar hij het bestuur en de leden altijd met goede raad ter zijde stond als iets te verbeteren viel. Dialekverain Kirchröadsjer Plat sluit af met: „Karel, we danken jou voor jouw inzet als bestuurslid en lid in al die jaren die we met je hebben mogen werken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →