Democraten Lagerhuis dienen resolutie in voor afzetting Trump

Melania Trump. © De Limburger

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis) hebben formeel een resolutie ingediend voor de afzetting van president Donald Trump. In de aanklacht wordt hij beschuldigd van het aanzetten tot een opstand voor zijn rol in de rellen rond het Capitool.

Bron: ANP

De Democraten hebben vicepresident Mike Pence tevens gevraagd Trump te ontslaan middels het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet. Daarmee kan Trump, wiens ambtstermijn volgende week woensdag afloopt, nog sneller uit het Witte Huis worden gezet, mits Pence en een deel van het kabinet vinden dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren. Vandaag stemt het Lagerhuis hierover.

Gewapende protesten

De FBI waarschuwt volgens televisiezender ABC dat in aanloop naar de beëdiging van Joe Biden tot president verspreid over het land gewapende protesten worden gepland. Niet alleen in Washington, maar ook in de hoofdsteden van de staten zouden acties op het programma staan. Een gewapende groep heeft plannen om zaterdag naar Washington te gaan om daar in opstand te komen als pogingen worden ondernomen Trump uit zijn ambt te zetten, aldus de zender. Het Washington-monument blijft bijvoorbeeld al tot na de inauguratie gesloten vanwege aanhoudende dreigingen door groepen die betrokken waren bij de rellen rond het Capitool. Mogelijk wordt het gebied tussen het Capitool en het Washington-monument afgesloten om de openbare veiligheid en het park te beschermen.

Inspirerend

Echtgenote Melania Trump heeft de bestorming van het Capitool overigens publiekelijk veroordeeld. „Geweld is nooit acceptabel”, zei ze. Ze noemde de slachtoffers bij naam en zei dat de gebeurtenissen teleurstellend en ontmoedigend waren. „Het is inspirerend om te zien dat zo veel mensen gepassioneerd en enthousiast zijn over een verkiezing, maar we mogen niet toestaan dat die passie leidt tot geweld”. Ze riep vervolgens op tot verzoening: „We moeten naar elkaar luisteren, kijken naar wat ons bindt en boven de dingen uitstijgen die ons verdelen”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal