Nieuwe baas UBS blijft Ralph Hamers steunen ondanks strafrechtelijke vervolging

Print
Nieuwe baas UBS blijft Ralph Hamers steunen ondanks strafrechtelijke vervolging

Voormalig ING-topman Ralph Hamers. Afbeelding: EPA

Topman Ralph Hamers van UBS heeft nog altijd de steun van voorzitter Axel Weber van de Zwitserse bank. Dit ondanks de strafrechtelijke vervolging van de voormalig topman van ING voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de Nederlandse bank.

Weber zegt nog steeds vertrouwen te hebben dat Hamers goed werk kan doen bij UBS. Hij wilde niet direct antwoord geven op de vraag of hij er ook vertrouwen in heeft dat Hamers aan het roer blijft staan van de Zwitserse grootbank. „We blijven de situatie volgen en komen met nieuws als er ontwikkelingen zijn.”

Vorige maand werd door bronnen nog gemeld dat er interne discussies zijn binnen de top van UBS over de vervolging van Hamers. Die staat sinds november aan het roer bij de bank. Er zou zelfs al zijn gepraat over wie een mogelijke vervanger voor Hamers zou kunnen zijn, mocht zijn positie onhoudbaar worden.

Hamers gaf leiding aan ING toen het bedrijf in 2018 een boete kreeg van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Volgens het gerechtshof in Den Haag kan het niet zo zijn dat bestuurders van een bank vrijuit gaan als zij onvoldoende hebben gedaan om verboden gedragingen tegen te gaan. Het Openbaar Ministerie gaf eerder aan geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee