Kabinet overweegt serieus om avondklok in te voeren

Print
Kabinet overweegt serieus om avondklok in te voeren

Afbeelding: ANP

De avondklok-optie ligt weer op tafel. Het kabinet denkt er serieus over na om die maatregel in te voeren, melden ingewijden rond het Binnenhof aan RTL Nieuws.

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters, aldus RTL.

Maar door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig anders meer voorhanden is.

De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan. De Britse variant van het virus is vermoedelijk veel besmettelijker dan de ‘gewone’ variant.

Niemand wil avondklok

Lees hier het verhaal van Johan de Beek over de avondklok die niemand in Nederland wil, maar toch op kousenvoeten dichterbij komt. „Het is een hypergevoelig thema en niet alleen vanwege de oorlog.”

Politiebonden

De politiebonden zien het invoeren van een avondklok niet zitten. Ze voorzien grote problemen bij het handhaven daarvan.

„We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden”, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. „Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren.”

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) krijgt dinsdag veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. „Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem”, zegt Struijs.