Voor het eerst sinds begin december minder dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld

Print
Voor het eerst sinds begin december minder dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen zijn 49.398 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7057 per dag. Voor de vierde dag op rij blijft het aantal nieuwe meldingen onder het gemiddelde. Op maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, op zondag ruim 6600 en op zaterdag meer dan 7300.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 153, het hoogste aantal in bijna een week. Maar dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven en verwerkt in de statistieken. Op maandag waren 50 sterfgevallen gemeld en op zondag 54.

Horst aan de Maas

Amsterdam telde wederom de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn 256 inwoners positief getest. In Den Haag kwamen 112 besmettingen aan het licht. Rotterdam volgt met 79 nieuwe gevallen. Het is de eerste keer sinds 14 september dat het cijfer in de Maasstad onder de honderd blijft. In Eindhoven en Almere steeg het aantal besmettingen afgelopen etmaal met 78. De gemeenten Barneveld (64) en Horst aan de Maas (57) hebben naar verhouding veel nieuwe gevallen.

Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn meer dan 883.000 Nederlanders positief getest. Van meer dan 12.500 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.

Opnieuw iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw iets toegenomen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt nu 2633. Dat zijn er 12 meer dan maandag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1945 coronapatiënten, 19 meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met 7 gedaald tot 688. Maandag liet het aantal opgenomen Covid-patiënten ook al een lichte toename zien, na een gestage daling vorige week. Begin vorige week lagen er nog bijna 2900 patiënten met corona in de ziekenhuizen.

„Ondanks een stijging in het aantal nieuwe opnames, verwachten we dat de dalende trend van de afgelopen week doorzet. Helaas zijn er nog onzekerheden die de trend kunnen beïnvloeden, zoals de Britse Covid-variant. Het is onduidelijk wat het effect daarvan is op het aantal Covid-besmettingen en op de ic- en kliniekbezetting in Nederland”, aldus de LCPS in een toelichting.

Door de drukte zijn het afgelopen etmaal zes patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, van wie geen ic-patiënten. Momenteel liggen zeven mensen uit Nederland in Duitsland op een intensive care, evenveel als maandag.