De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt

Print
De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens de persconferentie over corona dinsdag.

Nu zijn er in ieder geval honderd gevallen van het nieuwe virus in Nederland. Deze zijn voornamelijk te herleiden naar de uitbraak met deze variant op een basisschool in Bergschenhoek. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet. Volgens De Jonge is de Britse variant verantwoordelijk voor 2 tot 5 procent van het totaal aantal besmetten.

Lees ook: Rutte bevestigt: lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari

Maar dat percentage zal volgens hem waarschijnlijk oplopen. „Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden”, aldus de minister.

De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Rutte: grote zorgen over Britse coronavariant

Het kabinet heeft „grote zorgen” over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Minister-president Mark Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland „alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt”.

Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, bevestigt Rutte. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.

Het besluit tot een langere lockdown is „geen verrassing, wel een grote tegenvaller en voor veel mensen een lastige boodschap”, zegt Rutte. „En toch,we moeten doorzetten. En we weten, er is met het vaccin hoe dan ook licht aan het einde van de tunnel. Maar dat duurt nog een paar maanden en tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd.”

Ook grootschalige coronatests in Dronten en Bunschoten

De GGD gaat ook grootschalig op corona testen in Dronten, Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois, omdat het virus daar snel om zich heen grijpt.

Maandag werd bekend dat de GGD alle inwoners van twee jaar en ouder in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland oproept voor een test, ook als ze geen klachten hebben. Aanleiding voor die keuze was een uitbraak met de ‘Britse variant’ van het coronavirus op een basisschool in die gemeente. Vanaf woensdag krijgen inwoners van de gemeente een uitnodiging in de bus. Wanneer de bewoners van de andere plaatsen een oproep kunnen verwachten, is nog niet bekend.

Door ongeacht klachten op grote schaal mensen te testen, moet er beter inzicht komen in de verspreiding van het virus. Niet iedereen die besmet is, heeft klachten. Wel kunnen zij het virus overdragen. Grootschalig testen zonder klachten moet hen in beeld brengen, zodat zij in quarantaine kunnen en het virus niet verder verspreiden.

In onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool werd eerder al massaal getest. Hier werden mensen ontdekt die niet wisten dat ze besmet waren. Eind november kondigde De Jonge aan dat ook in Nederland dit soort grootschalige testcampagnes komen.