‘Hopelijk volgende week meer duidelijk over openen basisschool’

Print
‘Hopelijk volgende week meer duidelijk over openen basisschool’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet geeft mogelijk volgende week meer duidelijkheid over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen.

Premier Mark Rutte hoopt dat dan meer bekend is over de vatbaarheid van basisschoolkinderen voor de Britse variant van het coronavirus. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Eerder leken kinderen op de basisschool nauwelijks een rol te spelen in de verspreiding van het virus.

Lees ook: Rutte bevestigt: Nederland blijft tot zeker 9 februari in lockdown

„Het eerste wat we weer willen openen zijn de scholen, en dan hebben basisscholen prioriteit”, zegt de premier. „Maar dat kan alleen als de cijfers het toelaten.” Op z’n vroegst kunnen basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open. Volgens de premier is „iedereen het erover eens” dat een langere schoolsluiting problematisch is voor leerlingen, leraren, ouders en studenten.

Anderhalve meter afstand

Het ziet ernaar uit dat de Britse mutatie een stuk besmettelijker is dan eerdere varianten van het virus. „De moeilijkheid is dat we nog niet weten of de nieuwe variant ook besmettelijker is bij kinderen”, zei Rutte. De grootste uitbraak tot nog toe in Nederland was wel op een basisschool in Bergschenhoek.

Lees ook: Weer 1,5 meter afstand tussen leerlingen op middelbare scholen

Hij bevestigde tijdens zijn persconferentie ook dat leerlingen op middelbare scholen waar dat mogelijk is weer 1,5 meter afstand tot elkaar moeten gaan houden. Middelbare scholieren die nog op school komen, hoefden de afgelopen maanden alleen 1,5 meter afstand te houden tot volwassenen, niet tot elkaar. Die maatregel werd in de zomer losgelaten, maar wordt dus heringevoerd.

‘Vergissing’

Middelbare scholen, het mbo en het hoger onderwijs moeten nog zeker tot 9 februari onderwijs op afstand geven. Op die regel bestaan enkele uitzonderingen. Zo mogen eindexamenkandidaten en scholieren die in aanmerking komen voor noodopvang net als de afgelopen weken wel fysiek naar school.

Lees ook: Limburgs basisonderwijs: ‘Wij staan ook in de frontlinie, maar zijn niet beschermd’

Al langer leven zorgen op scholen over het loslaten van de 1,5 meter afstand onder leerlingen. Afgelopen maandag meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat minder dan een derde van de ondervraagde leraren zich nog echt veilig voelde op school.

Lees ook: In de noodopvang op Limburgse basisscholen kan ook de stagiaire helpen

De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat middelbare scholieren ook een rol spelen in de verspreiding van corona. Eerder werd aangenomen dat dit niet zo ernstig was. Vorige week vrijdag zei OMT-lid en kinderarts Károly Illy tegen Nieuwsuur dat die aanname een „vergissing” was.