Pools e-commercebedrijf InPost wil naar de Amsterdamse beurs

Print
Pools e-commercebedrijf InPost wil naar de Amsterdamse beurs

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Het Poolse e-commercebedrijf InPost wil een notering aan de Amsterdamse beurs.

De snelgroeiende onderneming hoopt zo investeerders te trekken die een verdere internationale uitbreiding mogelijk maken. Ook kunnen de huidige investeerders hun belang te gelde maken.

Een datum voor de beursgang is nog niet bekend. Het bedrijf zal die op een latere datum aankondigen. Volgens topman Rafal Brzoska is voor de Amsterdamse beurs gekozen, omdat die veel internationale beleggers trekt. Bovendien is Euronext Amsterdam de afgelopen jaren „een soort voorkeurslocatie voor techbedrijven geworden”, verwijst Brzoska naar de beursgang van bedrijven als betalingsverwerker Adyen en techinvesteerder Prosus.

Netwerk

InPost heeft in Polen een heel netwerk van zogeheten Automated Parcel Machines (APM). Dat zijn een soort kluisjes waar pakketjes afgeleverd kunnen worden, die mensen vervolgens kunnen ophalen. Die kluisjes staan veelal bij supermarkten, tankstations, openbaar vervoerhubs en parkeerplaatsen. Ook levert de onderneming andere bezorgdiensten aan webwinkels.

Volgens InPost is zijn methode van bezorging efficiënter en daardoor beter voor het milieu, maar ook goedkoper. Een bezorger van het Poolse bedrijf kan namelijk meerdere pakketjes op één locatie bezorgen in tegenstelling tot het gebruikelijke model van bezorging aan huis.

Kluisjesnetwerk

Buiten Polen is InPost al actief in het Verenigd Koninkrijk met APM’s. Daar wil het bedrijf verder groeien met een uitbreiding van zijn kluisjesnetwerk, maar ook door zijn eigen app naar dat land te brengen. Daarnaast wil InPost de sprong naar andere Europese landen maken. In eerste instantie gaat het om Italië, Frankrijk en Spanje. In Italië heeft de onderneming al enkele honderden kluisjesautomaten in grote steden staan.

Verdere groei ziet het bedrijf in de markt voor de bezorging van bestellingen van onlinesupermarkten en op die markt wil het voet aan de grond krijgen. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf speciale gekoelde kluisjes die momenteel in Warschau worden getest.

Damrak

De gang naar het Damrak moet plaatsvinden door het plaatsen van al bestaande aandelen. Daardoor zal de beursgang InPost niet direct geld opleveren. De huidige investeerders, waaronder Advent International, verkopen aandelen. Andere grote investeerders als BlackRock en GIC hebben al toegezegd aandelen InPost te kopen.