Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker medio februari in Kerkrade-Nulland

Print
Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker medio februari in Kerkrade-Nulland

Afbeelding: Koen Suyk / archief De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven -

Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt in Kerkrade-Nulland herstart vanaf medio februari 2021. Het mobiel onderzoekscentrum zal op de parkeerplaats van het Maria Gorettiplein staan.

Vrouwen uit Nulland met de postcodes 6461 AA tot en met 6461 BG, 6461 BI tot en met 6461 BR, 6461 CA tot en met 6461 ZZ en 6462 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd, die zal duren tot en met begin april 2021. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Nulland 64 procent, aldus het Bevolkingsonderzoek Zuid. Van de 1572 vrouwen uit de doelgroep die hebben deelgenomen aan het onderzoek zijn 39 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit een mammografie: het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn er verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de coronamaatregelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →