Farmaceut Janssen hoopt in april vaccins te leveren

 © Hollandse Hoogte / Nederlandse Freelancers / De Telegraaf

Farmaceut Janssen uit Leiden hoopt de eerste doses van het coronavaccin in april te kunnen leveren aan de Europese Unie. Maar voordat het zo ver is moeten de tussentijdse effectiviteitsdata nog verkregen worden en een aanvraag ingediend worden bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ter goedkeuring van het vaccin.

Bron: De Telegraaf

Persbureau Reuters meldde woensdagavond dat de vaccins in april beschikbaar zouden zijn, op basis van een EU-functionaris die betrokken is bij onderhandelingen met farmaceuten. „Dat is een tikje voorbarig. We hopen dat het zo is, maar iedereen zal begrijpen dat er nog een paar stappen gezet moeten worden voordat het zover kan zijn. Daar moeten we niet te snel op vooruitlopen”, zegt public affairs manager Eliane Lauers van Janssen. „Maar het moge duidelijk zijn dat we zo snel mogelijk willen leveren zodra het vaccin goedgekeurd is.”

Lees ook: Vaccineren cliënten zorginstellingen begint maandag, maar niet in Limburg

Nederland heeft zo’n 8 miljoen doseringen van het vaccin besteld, waarvan maar één injectie nodig is, in tegenstelling tot de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna. Het moederbedrijf van de Leidse farmaceut, Johnson & Johnson, zal de EU waarschijnlijk in februari vragen om het middel toe te laten. De verwachting is dat er dit jaar 1 miljard doses worden geproduceerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal