Peiling: kabinet mag van ruim 90% kiezers blijven

Print
Peiling: kabinet mag van ruim 90% kiezers blijven

Afbeelding: ANP

Als het aan het grootste deel van de Nederlanders ligt, hoeft het kabinet niet op te stappen als gevolg van de toeslagenaffaire.

Het vertrek van (oud-)ministers is wel een optie, vooral PvdA-leider Asscher en VVD-minister Wiebes worden genoemd. In Den Haag wordt de kans steeds groter geschat dat het kabinet opstapt, maar 92 procent van de bevolking ziet daar helemaal geen brood in, zo blijkt uit een nieuwe peiling van I&O Research onder ruim 2300 Nederlanders. Het betekent niet dat mensen blind zijn voor de vernietigende conclusies uit het Kamer-rapport over de toeslagenaffaire. Ruim zeven op de tien Nederlanders vraagt om consequenties. Daarbij wordt echter vooral gedacht aan het ontslaan van betrokken ambtenaren (33 procent) of het aftreden van individuele (oud-)bewindspersonen. Een kwart van de ondervraagden noemt Asscher en Wiebes als mogelijke politieke slachtoffers. Een vertrek van premier Rutte is voor maar 16 procent een optie, bij CDA-minister en -lijsttrekker Hoekstra is dat slechts 8 procent. Bij de VVD-kiezers ziet vrijwel niemand een vertrek van Rutte zitten.

Asscher lijkt bij zijn eigen achterban nog genoeg krediet te hebben: iets minder dan 20 procent wil dat hij zijn biezen pakt. Opvallend is wel dat hij bij zijn eigen achterban minder krediet heeft dan Rutte bij de hele bevolking.