Mogelijk honderden valse aanvragen van coronasteun voor ondernemers

Print
Mogelijk honderden valse aanvragen van coronasteun voor ondernemers

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) Afbeelding: ANP

Na onderzoek is de overheid gestuit op honderden mogelijk valse aanvragen van coronasteun voor ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) laat weten dat na overleg met de FIOD en het Openbaar Ministerie is besloten om over te gaan tot 70 aangiftes.

„Deze steunmaatregelen zijn juist opgezet om ondernemers die het momenteel loodzwaar hebben te helpen hun vaste lasten te betalen. Wie misbruik maakt van steunmaatregelen moet zich schamen”, reageert de CDA-bewindsvrouw woedend.

Lees ook: Winkelpersoneel nu ook ineens aan de slag als pakketbezorger: wat mag wel, en wat niet?

Uitvoeringsdienst RVO kreeg in de afgelopen weken signalen van banken over mogelijk misbruik van de zogeheten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Via deze regeling kunnen ondernemers die geraakt worden door de lockdown een deel van hun omzetverlies gecompenseerd krijgen.

481 valse aanvragen

Voor de subsidieregeling zijn inmiddels bijna 110.000 aanvragen gedaan, tot nu toe zijn er ruim 96.000 toegekend. Na onderzoek door de RVO blijkt dat er bij 481 aanvragen sprake lijkt te zijn van misbruik.

Keijzer laat weten dat er extra maatregelen worden genomen om misbruik te voorkomen. Zo komt er meer handmatige controle in het geautomatiseerde aanvraagsysteem en worden voorschotten teruggevorderd zodra er vermoeden is van misbruik.

„Ik doe er alles aan om dit te voorkomen en ik deins er niet voor terug om aangifte te laten doen bij het OM als daar reden voor is”, zegt de staatssecretaris. „Zo kan de regeling blijven doen waarvoor deze in het leven is geroepen: ondernemers die het hard nodig hebben zo snel mogelijk van financiële steun voorzien.”