Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant

Print
Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant

Ernst Kuipers. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden. Daarmee kan de druk op de ziekenhuizen nog groter worden dan die al is geweest.

Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Het LNAZ heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. De overheid gaat ervan uit dat nu 3 tot 5 procent van alle positief geteste personen de Britse variant onder de leden heeft. Die mutatie is besmettelijker dan eerdere versies van het virus.

Lees ook: Winkels open, kinderen naar school: overige Europese landen doen het anders

Volgens de berekeningen kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant. Meer dan 200.000 mensen tegelijk zouden dan besmet zijn en per dag zouden er aanzienlijk meer dan 10.000 mensen positief getest worden. In de tweede helft van maart liggen in dat geval meer dan 3000 mensen in de ziekenhuizen. Nu zijn dat er 2500. „Dan loop je gewoon vast met de coronazorg, met de reguliere zorg of allebei. Als je kijkt naar de verhoudingen is de huidige set van maatregelen niet genoeg”, aldus Kuipers, zelf bestuursvoorzitter van het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.

Isoleren

Kuipers pleit voor een strenge lockdown om rampscenario’s zo veel mogelijk te voorkomen, en een avondklok is volgens hem daarbij wenselijk. Gericht mensen isoleren kan ook een mogelijkheid zijn. Ondertussen moeten zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Dan blijft het aantal besmettingen laag genoeg, zodat ziekenhuizen het vol kunnen houden tot de lente en de zomer.

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak, komt zondag weer bijeen in het Catshuis.