Stuk hout in schroef: veer Velden-Grubbenvorst tijdje stilgelegd

Het stuk wrijfhout dat verstrikt raakte in de schroef van het veer Velden-Grubbenvorst © Ton Paulus Veerbedrijf

Velden -

De pont tussen Velden en Grubbenvorst is vrijdagavond een dik uur voor sluiting stilgevallen.

Jos Bouten

Een zogeheten stuk wrijfhout, dat aan een schip hangt om schade bij het aanmeren in een sluis of haven te voorkomen, was verstrikt geraakt in de schroef. Op dat moment stonden er enkele wandelaars op het veer. Het lukte de veerman om de pont ondanks een defecte schroef zonder brokken aan de kant te krijgen.

Mede-eigenaar Ton Paulus van het veerbedrijf vermoedt dat de plank is losgebroken van een schip. „Vaak komt dat spul op de oever terecht. Maar nu de Maas een paar meter hoger staat, gaat alle rotzooi drijven”, zegt Paulus. Volgens hem gebeurt het wel vaker dat een voorwerp verstrikt raakt in de schroef van een pont. In Cuijk en Berg aan de Maas moesten duikers een hele boom uit de schroeven verwijderen. De schade aan de schroeven van die veren was groot; in Velden bleef de schroef heel en kon de veerpont zaterdagmorgen gewoon weer in de vaart worden genomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal