RIVM meldt forse daling positieve coronatests, ook minder mensen in ziekenhuis

 © Getty Images

Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 5340 nieuwe coronagevallen geteld. Een dag eerder werden er 6093 gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dit is bijgesteld naar 6062.

Bron: ANP

Op donderdag meldde het RIVM ruim 6500 nieuwe gevallen over het voorbije etmaal en op woensdag meer dan 6100.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 98 tegen 96 op vrijdag en 88 op donderdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Lees ook: Wat als op de intensive care code zwart ontstaat? Alles om maar niet te hoeven dobbelen

Amsterdam telde wederom de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad testten 194 inwoners positief. Andere steden kwamen onder de honderd uit.

Het totaal aantal coronagevallen kwam zaterdag op bijna 907.000 uit. Van 12.966 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedroeg zaterdag 2360. Dat zijn er 109 minder dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS)

Van die patiënten liggen er 666 op de intensive care, een daling van negentien. De verpleegafdelingen behandelen 1694 mensen met Covid-19, negentig patiënten minder dan vrijdag. Vijf Nederlandse Covid-patiënten liggen op een intensive care in Duitsland. Dat zijn er evenveel als een dag eerder.

In de Nederlandse ziekenhuizen werden 247 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zes meer dan vrijdag. Hiervan zijn er 35 opgenomen op de intensive care, elf meer dan vrijdag en 212 op de verpleegafdelingen, vijf minder dan de dag ervoor.

Vanwege een stijging van het aantal nieuwe opnames de afgelopen dagen, heeft het LCPS de prognoses bijgesteld. De dalende trend zet door, maar trager dan eerder voorspeld. Ook is nog onduidelijk wat het effect is van de Britse variant van het coronavirus op het aantal Covid-besmettingen en de ziekenhuisbezetting in Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal