115 arrestaties bij verboden demonstratie Museumplein

Print
115 arrestaties bij verboden demonstratie Museumplein

Afbeelding: De Telegraaf

De politie heeft zondag 115 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die door de Amsterdamse gemeente niet was toegestaan. De ME moest ingrijpen en het Museumplein schoonvegen. Daarbij werd een waterkanon op de actievoerders gericht. Naar schatting tweeduizend mensen waren op de been. „Sommigen hadden vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich”, meldt de politie.

Zeven van de arrestanten zitten vast wegens openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel. De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie ’Nooit meer kabinet Rutte’ op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.

Van de zeven arrestanten wordt verwacht dat ze langere tijd vastzitten, de rest kan waarschijnlijk binnen een uur of zes weer gaan, zegt een politiewoordvoerder zondagavond.

Lees ook: Verboden demonstratie op Museumplein loopt uit de hand

Toch verzamelden zich zondag steeds meer mensen op het Museumplein. Op enig moment waren er naar schatting zo’n tweeduizend mensen bijeen. Daarop kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af en werd verordonneerd dat iedereen het Museumplein moest verlaten. Veel demonstranten hielden geen 1,5 meter afstand en droegen geen mondkapje.

Ook waren agenten te paard ter plaatse om de demonstranten het Museumplein af te krijgen. Er werd met bakstenen en vuurwerk naar de politie gegooid. De demonstranten scandeerden ’Wij zijn Nederland’ en ’Vrijheid!’.

Rond 15.30 uur lukte het de politie en de ME om de demonstranten van het Museumplein te verwijderen. Ze werden de wijken achter het plein ingedreven. „Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich”, meldt de gemeente in een verklaring.