Russische oppositieleider Navalny vastgezet buiten Moskou, minister Blok maakt zich zorgen

Print

Arrestatie Navalny op vliegveld Moskou. Video: Twitter

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny „zeer verontrustend”. Hij roept de Russische regering op hem onmiddellijk vrij te laten en achter degenen aan te gaan die hem vorig jaar probeerden te vermoorden.

Navalny werd in augustus ernstig ziek nadat hij vergiftigd was met het zenuwgif novitsjok. De afgelopen maanden verbleef hij in Duitsland. De uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin keerde afgelopen weekeinde terug naar Rusland, waar hij direct werd opgepakt.

Advocaten van Navalny zeggen dat ze nog geen toegang hebben gekregen tot hun cliënt. Die is volgens een bondgenoot overgebracht naar de stad Chimki, in de buurt van hoofdstad Moskou. Navalny zou volgens oppositielid Leonid Volkov in de loop van de ochtend wel een lid van zijn juridische team mogen ontvangen.

Lees ook: Russische autoriteiten jagen voluit op oppositie

De Russische autoriteiten arresteerden de 44-jarige politicus zondag, toen hij na een maandenlang verblijf in Duitsland was aangekomen op een luchthaven in Moskou. Navalny wordt ervan verdacht dat hij de voorwaarden heeft overtreden van een voorwaardelijke gevangenisstraf die hem was opgelegd. Meerdere westerse landen hebben de vrijlating geëist van de prominente tegenstander van president Vladimir Poetin.

De Russische gevangenisdienst zegt dat Navalny in elk geval vast blijft zitten tot hij later deze maand voor de rechter moet verschijnen.