Gulpen-Wittem: bijstandsuitkering voor 13,6 op de duizend inwoners

Print
Gulpen-Wittem: bijstandsuitkering voor 13,6 op de duizend inwoners

Afbeelding: ANP

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

Halverwege 2020 ontvingen zo’n 28 op de duizend Nederlanders een bijstandsuitkering. Daarmee is dit aantal voor het eerst sinds 2017 gestegen, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS. In totaal gaat het om 430 duizend mensen met een bijstandsuitkering. In Gulpen-Wittem gaat het om 13,6 bijstandsontvangers per duizend inwoners.

Het relatief aantal mensen met een bijstandsuitkering verschilt sterk per gemeente. Kijkend naar de regio Maastricht-Heuvelland lag medio 2020 het aantal mensen dat in de bijstand zit in Vaals het hoogst met 38,9 per duizend. Na Vaals volgen Maastricht (36,2), Valkenburg aan de Geul (21,8), Meerssen (13,9), Gulpen-Wittem (13,6) en Eijsden-Margraten (10,3). Heerlen voert in Limburg de lijst aan. In die gemeente ontvingen 54,7 op de duizend inwoners een bijstandsuitkering. In Nederweert lag het cijfer met 9,1 het laagst van alle gemeenten in Limburg.

Landelijk

Landelijk gezien lag in de kleine gemeente Ameland in 2020 het cijfer het laagst, daar ontvingen nog geen 2 op de duizend inwoners een bijstandsuitkering. In andere gemeenten lag het cijfer juist ver boven het landelijke gemiddelde. In 8 gemeenten waren er medio 2020 minimaal 50 bijstandsontvangers per duizend inwoners, namelijk in Amsterdam, Arnhem, Enschede, Den Haag, Groningen, Heerlen, Leeuwarden en Rotterdam.

Medio 2009, kort na het begin van de kredietcrisis, ontvingen bijna 22 op de duizend inwoners in Nederland een bijstandsuitkering. Tijdens de economische recessie die volgde op de kredietcrisis nam het aandeel bijstandsontvangers toe tot ruim 30 in 2017. Vanaf 2017 zette een daling van de bijstandsdichtheid in. Er was toen al enkele jaren sprake van economisch herstel.

Pandemie

Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie in 2020, liep het aandeel bijstandsontvangers weer op. Medio 2020 kwam de bijstandsdichtheid daardoor uit op bijna 28 personen per duizend inwoners, en lag daarmee nog steeds hoger dan bij aanvang van de kredietcrisis. In de periode 2009-2020 is overigens wel een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd in het socialezekerheidsstelsel. Dit zijn onder andere in 2015 de invoering van de Participatiewet en de aanpassingen in de Wajong en WSW.

Bronnen: CBS / LocalFocus. Klik hier voor meer informatie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →