Gratis coronatest voor Nederlandse scholier in Belgisch Limburg

Print
Gratis coronatest voor Nederlandse scholier in Belgisch Limburg

Afbeelding: ANP XTRA

Nederlandse leerlingen die in Belgisch Limburg op school zitten kunnen voortaan een gratis sneltest krijgen als ze in contact zijn geweest met een besmette klas- of schoolgenoot.

Het Vlaamse ministerie van Onderwijs zet in de Belgische provincie, waar veel Nederlands-Limburgse kinderen naar school gaan, mobiele testteams in om snel en op grote schaal besmettingshaarden op te sporen en verdere verspreiding in te dammen.

Een mobiel testteam van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) kan door de scholen zelf worden gevraagd langs te komen. De burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns, is tevreden. „Zeker nu de Britse coronavariant opmars maakt in Vlaamse scholen, is er geen tijd te verliezen. Met mobiele ploegen kunnen we kort op de bal spelen om clusters snel op te sporen.” De PCR-testresultaten worden gedeeld met de huis- en schoolartsen om de reguliere zorg verder te kunnen afhandelen.

Brouns had eerder al aan de bel getrokken omdat ouders van Nederlandse kinderen in Limburg volgens hem weigerachtig zijn hun kinderen in Nederland te laten testen. De PCR-tests in de mobiele bussen zijn gratis, ook voor leerlingen die in het buitenland wonen. „Wat uiteraard heel goed nieuws is voor de vele Nederlandse leerlingen in de Vlaamse scholen,” stelt Brouns. „Op die manier wordt de testgraad verhoogd.”