Burgemeesters: avondklok moet passend en effectief zijn

Print
Burgemeesters: avondklok moet passend en effectief zijn

Beraadsvoorzitter Hubert Bruls Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het instellen van een avondklok tegen de verspreiding van het coronavirus moet „passend en effectief” zijn. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen maandagavond een goede onderbouwing horen van de voordelen van een avondklok, voordat zij hun goedkeuring hechten aan het plan van het kabinet om Nederlanders te verplichten ‘s avonds en ‘s nachts thuis te blijven.

Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur. Volgens een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zien de burgemeesters de ernst van de situatie echt wel in, zeker nu er sprake is van virusmutaties. Maar de burgemeesters wachten nog op zwaardere argumenten voor het instellen van een avondklok voor zij een collectief standpunt innemen. En ze willen ook kijken naar alternatieven.

Lees ook: De avondklok hangt in de lucht: wat zijn de gevolgen in de praktijk?

In het afgelopen weekeinde spraken diverse burgemeesters zich uit over een avondklok. Sommigen, zoals Lucas Bolsius van Amersfoort en Marjan van Kampen van Schagen, zijn ronduit tegen. Femke Halsema van Amsterdam wil dat er uitzonderingen mogelijk zijn. Veel burgemeesters zijn net als de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls niet op voorhand tegen, maar wachten op overtuigende argumenten.

Het Veiligheidsberaad komt maandagavond bijeen in Utrecht.

Politie voorbereid

De politie is voorbereid, mocht er een avondklok komen. Dat laat een woordvoerder weten. „Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen, indien nodig.”

„Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig”, aldus de politiewoordvoerder. Ander werk zal daardoor wel op een laag pitje komen, waarschuwt ze. „Kleinere zaken, preventie in de wijk. Dat zal even blijven liggen. Er moeten strengere keuzes gemaakt worden.”

Lastig

De politievakbonden ACP en NPB en de Nederlandse BOA Bond zien nog de nodige haken en ogen aan een avondklok. Vooral handhaving wordt erg lastig, vrezen zij. Een avondklok gaat ook een forse aanslag worden op de organisatie van de politie en op de politiemensen zelf, verwacht Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP.

Dat is de woordvoerder van de politie met hem eens. „De roosters waren voor de coronacrisis al erg krap. We hebben net de jaarwisseling achter de rug - altijd al een uitdaging en dit jaar helemaal - en er zijn de nodige demonstraties waar veel mankracht nodig is.” Ze noemt het daarom belangrijk dat de driehoek - gemeente, justitie en politie - duidelijke keuzes maken wat noodzaak is en wat kan wachten.