Privatisering van het Oktoberfeest in Sittard is niet langer een taboe
Feestvreugde tijdens het Oktoberfeest — © ERMINDO ARMINO
Wat lange tijd een onbegaanbare weg leek, wordt nu bespreekbaar. Privatisering van het populaire Oktoberfeest Sittard is geen politiek taboe meer.
Eind 2011 is er maar weinig twijfel bij een grote raadsmeerderheid in Sittard-Geleen. Het Oktoberfeest Sittard aan de markt overlaten? Dat nooit! Het advies van een extern bureau om het festijn dat honderdduizenden bezoekers uit heel Limburg en daarbuiten trekt te privatiseren, wordt nog net niet weggehoond.
Acht jaar later is het beeld ineens gekanteld. Nagenoeg de helft van alle raadsleden is nu wél te porren voor uitbesteding. Anderen staan op zijn minst open voor de discussie hierover, zoals D66 en PVV.
Kerntaak
Aankomend burgemeester Hans Verheijen geeft in december in een interview met De Limburger al een voorzet: „Het organiseren van feestjes is in principe geen kerntaak van de gemeente”, zegt hij.
Afgelopen zaterdag komt daar onderzoek van deze krant overheen. De gemeente gunt zelfgekozen partners contracten zonder de vereiste concurrentie toe te staan, luidt een van de conclusies. Bevriende partners verdienen wel aan het Oktoberfeest, terwijl de armlastige gemeente als organisator er jarenlang geld op toe legde. Het stadsbestuur schendt aanbestedingsregels, oordelen twee door De Limburger geraadpleegde experts. Mede daardoor is het mogelijk een ons-kent-onspraktijk in stand te houden waarbij veelal Sittardse (commerciële) partijen aan de bal kunnen blijven. Financieel is het Oktoberfeest in belangrijke mate ondoorzichtig.
Schuiven
Het artikel zorgt voor verder schuivende panelen in de lokale politiek. Sommige raadsfracties bewegen in de richting van privatisering van het evenement dat de stad op de kaart heeft gezet. „Nu gebleken is dat de winsten naar de private sector vloeien, moet dat zo spoedig en zo verantwoord mogelijk gebeuren”, oordeelt bijvoorbeeld Jack Renet (SPA). Hij pleitte er vorig jaar voor dat het zesdaagse feest minimaal 150.000 euro moet opleveren.
„Het is geen kerntaak voor de gemeente. Op afstand zetten en als gemeente de vinger aan de pols houden”, vindt ook Hugo Kamps (50PLUS). Hij vreest (financiële) risico’s voor de gemeente. DNA, GroenLinks, VVD en de grootste raadsfractie GOB laten de slinger ook doorslaan naar het in de markt zetten van de happening.
Geleidelijk
„Maar wel met geduld en langs de weg van de geleidelijkheid”, zegt fractievoorzitter Math de Loo van GroenLinks. Hij verwoordt zo het breder levende gevoel onder 18 van de 37 raadsleden. „Anders is er een risico dat je een succesvol evenement om zeep helpt.”
Er moet ook oog zijn voor de belangen van het lokale verenigingsleven. Dat wordt nu tegen betaling ingehuurd bij de exploitatie van het grootste horecapaviljoen. „Je kunt als gemeente van een nieuwe organisator eisen dat die verenigingen inhuurt”, denkt Phil Boonen (DNA). „Maar dan uit de hele gemeente.”
Ons-kent-ons
Nu komen die ingehuurde verenigingen nagenoeg alleen uit Sittard. Ook het ons-kent-ons bij het inschakelen van andere partners uit vooral Sittard voor het evenement kan niet langer, is een breed gehoord geluid. „Bij het aanbestedingsbeleid moet open kaart worden gespeeld, of het nu om de partytent of de bar gaat. Dat mag niet onderling afgetimmerd worden”, stelt Frans van Montfoort (VVD). De gemeente moet zich aan de aanbestedingsregels houden, zeggen anderen ook. SPA en PVV pleiten naar aanleiding van de krantenpublicatie voor een onderzoek door de Rekenkamer.
Een deel van de politiek reageert juist veel terughoudender. „Als het Oktoberfeest wordt losgeknipt van de gemeente, moet je ervoor waken dat het een evenement wordt dat puur om gewin draait. Dat kun je in een private constructie misschien waarborgen, maar daarvoor moet je wel alle nuances kennen”, oordeelt fractievoorzitter Andries Houtakkers (CDA, acht zetels).
Badwater
Ton Raven (Stadspartij) „wil het kind niet met het badwater weggooien”. Hij wijst erop dat de gemeente in 2018 een verbeteringsproces in gang heeft gezet. Een reeks opdrachten is of wordt aanbesteed, en in 2019 speelt het evenement waarschijnlijk al quitte. Volgens verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk, die openheid belooft, wil het college dit jaar 100.000 euro „uit het evenement halen”.
Extern bureau Berenschot adviseerde de gemeente pas in 2023 weer privatisering van het Oktoberfeest te overwegen. Van Rijswijks eigen partij GOB was al in 2011 vóór uitbesteding en wil de politieke discussie daarover al begin 2020 aangaan. „Ik hou me vast aan Berenschot”, verklaarde Van Rijswijk daarover in december tegen De Limburger. „Als de raad iets anders vindt, ben ik als was in zijn handen.”