In Iere Hersjteld van D’r Tim is de nieuwe sjlajer van Kerkrade: ‘Ik heb keihard gewerkt voor dit moment’

D’r Tim neemt zijn prijzen in ontvangst. Links op de achtergrond: Hub Laar en rechts Bart Merx van de KVV. © Peter Trompetter

Kerkrade -

In Iere Hersjteld is de nieuwe ‘Vasteloavends-sjlajer’ van Kerkrade. Tim Hamers, oftewel ‘D’r Tim’, won dit jaar de Sjlajerparade van d’r Kirchröatsjer Vasteloavendsverain. „Als ik zie hoe vaak het liedje beluisterd wordt, weet ik dat vasteloavend leeft bij de mensen.”

Judith Bouwels

De competitie was spannend tot het laatste moment, vertelt de 22-jarige Tim Hamers. Sinds 2019 gaat hij als ‘D’r Tim’ door het artiestenleven. Na een aantal jaar met De Sjtèchneëlsjer mee te hebben gedaan aan de Sjlajerparade, deed Hamers dit jaar voor het eerst als soloartiest mee. „Ik dacht nog: misschien zou de winst er wel eens in kunnen zitten.”

Spannend

Toch bleef het spannend. Naast het nummer van D’r Tim zaten zes andere nummers in de race om sjlajer van 2021 te worden. „Er zaten teksten bij van andere deelnemers die zeker voor concurrentie zorgden. Daarnaast zijn de andere artiesten toch deels je vrienden, je komt ze vaak tegen in het carnavalsseizoen. Dat maakt de competitie nog meeslepender.”

Waardering

Toen het verlossende woord kwam, schreeuwde Hamers het uit van blijdschap. „Ik voelde een enorme opluchting en vooral vreugde. Stilzitten lukte toen echt niet meer. Ik heb keihard gewerkt voor dit moment. Er komt zo veel bij kijken om zo’n nummer te maken, zeker bij een eerste keer van een soloartiest. Er ging ook wel het een ander mis. Bijvoorbeeld toen enkele koorzangers die de tweede stem zouden doen afzegden, een week voordat ik de studio in ging. Als je dan toch de sjlajerparade wint, is dat fantastisch. Dan krijg je er waardering voor.”

Drie dolle dagen

In Iere Hersjteld gaat over Kirchroa tijdens de drie dolle dagen, vertelt de zanger. „Kerkrade is altijd leuk: mensen staan dicht bij elkaar en maken een babbeltje. Maar met carnaval komt daar nog een schepje bovenop, dan is Kerkrade in iere hersjteld.” Het nummer is stiekem ook een knipoog naar het coronavirus, vertelt Hamers. „Want hoe sjiek zou het zijn om carnaval in Kerkrade weer in iere te hersjtelle?”

Op de buun

De komende tijd legt Hamers de laatste hand aan twee producties. In de toekomst zou hij graag meer voor andere artiesten liedjes willen schrijven. „Ik vind schrijven leuk: dat is de vonk voor een vlam in een liedje. Op de buun staan is het allersjiekst voor mij. Ik ben dan ook altijd bezig met vasteloavend en muziek. Op kerstavond vroeg mijn moeder: ben je nou nog steeds bezig? ‘Ja mam, dit moet nog even af’, zeg ik dan.”