Spannende dag in Duitsland: komt er een ‘megalockdown’?

 © EPA

Bondskanselier Angela Merkel heeft een vervroegd beraad met de zestien deelstaatpremiers over nog strengere coronamaatregelen.

Bron: Telegraaf

Het overleg zou eigenlijk komende week zijn, maar in Berlijn is politieke paniek uitgebroken over varianten van het gevreesde coronavirus die zouden rechtvaardigden dat het sociale en economische leven nog verder wordt ingeperkt. De deelstaten zijn wat het coronabeleid betreft vaak autonoom en het is voor de bondskanselier telkens moeilijk ze allemaal op een rij te krijgen.

De liberale oppositieleider Christian Lindner heeft opgeroepen dinsdag ook een speciale parlementszitting te houden omdat de regering bezig zou zijn de grondrechten van de burger aan te tasten met alle beperkingen. Sommige media zeggen dat Merkel er een ’megalockdown’ wil doordrukken.

Door het strengere beleid zouden onder meer de kinderopvang en onderwijsinstellingen helemaal sluiten, de bewegingsvrijheid van mensen nog sterker worden ingeperkt in tijd en in afstand en zou het economisch leven op een nog lager pitje komen te staan. Andere plannen zijn dure medische mondkapjes verplicht stellen en een nachtelijk uitgaansverbod.

Nieuwe mutatie

In een ziekenhuis in het Duitse skioord Garmisch-Partenkirchen (Beieren) is een nog onbekende mutatie van het coronavirus ontdekt. 35 mensen zijn positief getest op de nieuwe variant.

Het is nog niet duidelijk of de mutatie besmettelijker is dan het oorspronkelijke Covid-19. Ook is niet bekend of het nieuwe virus gevaarlijker is. Dit wordt nu onderzocht. De komende dagen komt naar verwachting meer duidelijkheid.

Duitse media melden dat de variant vorige week dinsdag aan het licht kwam tijdens het uitvoeren van coronatests. De testapparatuur gaf een ‘abnormaliteit’ aan: het sloeg niet aan op de bekende varianten van het coronavirus. Dat liet een ziekenhuisbestuurder weten in Duitse media.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal