Grote stakingen in metaalsector, ‘voorlopig’ nog niet in Limburg

 © Getty Images

Eindhoven -

Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken.

onze verslaggevers

Volgens de vakbonden FNV en CNV vinden vanaf donderdag verspreid over het land estafettestakingen plaats. De acties beginnen met stakingen bij onder meer chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF.

In Limburg zijn donderdag geen acties gepland, zegt een woordvoerder van vakbond CNV. Hij sluit niet uit dat er ook hier „de komende tijd wat gaat gebeuren” als bonden en werkgevers er niet uitkomen.

De bonden zijn boos over de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de zogeheten metalekro, ook wel de grootmetaal genoemd. Dat is een van de grootste branches van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen.

De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent. De werkgevers bieden 1 procent in 2021 en 1,25 procent in 2022.

Geen grote loonsverhoging

De werkgevers zeggen volgens vakbond FNV geen grote loonsverhoging te kunnen bieden omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Maar FNV-bestuurder Petra Bolster vindt dat onzin. „Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”

In de metaalsector vonden afgelopen jaren vaker grote stakingsgolven plaats, waarbij er telkens acties waren bij een groot aantal bedrijven. Bij de stakingen verzamelden de stakers zich meestal massaal bij de ingang van hun werkgever.

Staakstraat

„Maar dat soort standaardstakingen is uiteraard in coronatijd ongewenst. Ook wij willen geen extra gezondheidsrisico’s”, zegt CNV-bestuurder Robert Wonnink. Dit keer worden alle stakingen daarom ‘coronaproof’ georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale ‘staakstraat’, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

Onhaalbaar

FME vindt het zeer vervelend voor bedrijven dat de vakbonden hebben besloten te gaan staken. „In deze tijden, waarin we in een grote gezondheidscrisis en economische crisis zitten, is het van belang om er samen de schouders onder te zetten. Staken helpt hier niet aan mee”, zegt FME- hoofdonderhandelaar Maurice Rojer. Hij noemt de door de bonden gestelde looneisen „onhaalbaar en onverantwoord”.

Niet alle bedrijven zullen waarschijnlijk even hard worden getroffen door de acties. Een woordvoerster van ASML wijst erop dat aan de stakingen in 2018 maar enkele tientallen medewerkers van het bedrijf meededen. „En veel mensen werken nu ook thuis, dus het is sowieso anders.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal