Kabinet presenteert woensdag extra coronamaatregelen tijdens persconferentie

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het demissionaire kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag houden coronaminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een persconferentie. Er wordt meer en meer rekening gehouden met een avondklok.

RedactieBron: De Telegraaf

De Jonge verwijst naar het advies van het OMT over het oprukken van de Britse variant van het coronavirus, die zo’n 30 procent besmettelijker is. De verwachting is dat deze mutant volgende maand de helft van de besmettingen beslaat. „Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen”, schrijft de coronaminister.

Lees ook: Ziekenhuisbaas Kuipers bezorgd: ‘Nú zijn we nog op tijd om in te grijpen’

Het kabinet koerst af op het instellen van een avondklok en het verder beperken van bezoek en samenkomsten. Ook geografische begrenzing is een optie, net als in Duitsland en Frankrijk, waar inwoners zich in een beperkte straal rond hun huis mogen begeven. Zelfs een totaal thuisblijfgebod is een optie. Een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, zoals de Tweede Kamer vorige week bepleitte, is kansrijk.

Lees ook: De avondklok hangt in de lucht: wat zijn de gevolgen in de praktijk?

De extra maatregelen worden niet alleen genomen met het oog op de opmars van de Britse variant, maar ook op het heropenen van de scholen, dat voor extra verspreiding zal zorgen.

Na het weekend

Mocht het kabinet besluiten tot een verbod om tussen acht uur ’s avonds en vier uur ’s morgens de straat op te gaan, dan zal de maatregel niet meteen diezelfde avond zijn ingevoerd, maar waarschijnlijk pas na het weekend. Het kabinet wil de maatregel namelijk aan de Tweede Kamer voorleggen, ook al hoeft dat formeel niet.

Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer donderdag over de maatregel, of misschien zelfs nog dezelfde dag, op woensdag. Ook werkgevers moeten de tijd krijgen voorbereidingen te treffen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal