Organisator ‘annuleert’ demonstraties Nederland in Verzet

Michel Reijinga. © Richard Mouw / Ronald Bakker / De Telegraaf

Organisator Michel Reijinga heeft dinsdag besloten bijna alle aangekondigde demonstraties van Nederland in Verzet te annuleren, onder andere die in Maastricht.

Redactie

Hij zegt zelf komende zondag naar het Museumplein in Amsterdam te gaan om daar een kopje koffie te drinken. Dat de komende demonstraties zijn afgelast wil niet zeggen dat er geen mensen bijeenkomen: dat laat hij aan ieder voor zich. Alleen wil hij niet de verantwoording voor de demonstraties nemen, laat hij op Facebook weten.

Lees ook: Failliete feestorganisator drijvende kracht achter demonstraties

De eerstvolgende demonstratie zou 24 januari zijn in Eindhoven. Daarop zouden Apeldoorn, Maastricht, Utrecht, Leeuwarden, Den Bosch en Amsterdam volgen. Wel wil hij de demonstratie tegen het kabinet Rutte op 14 maart op het Malieveld in Den Haag gewoon laten doorgaan, evenals die op 21 maart op het Museumplein in Amsterdam die gericht is tegen burgemeester Femke Halsema.

‘Erger en heftiger’

Afgelopen zondag liep een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam uit de hand toen de mobiele eenheid ingreep en de politie er meer dan honderd mensen arresteerde. Ook deze demonstratie was georganiseerd en vervolgens weer geannuleerd door Reijinga, maar dat weerhield duizenden mensen er niet van naar het plein te komen. De ME heeft het plein schoongeveegd.

Reijinga vindt dat sindsdien „de strijd alleen maar erger en heftiger” is geworden. „De komende weken zal ik op zondag van 14.00-16.00 uur koffie drinken op het Museumplein. Mijn goed recht als geboren Amsterdammer. Pas op 14/3 ben ik weer actief als organisator van de demo in Den Haag”, aldus Reijinga.

‘Verbieden’

„Ieder is vrij om te gaan waar hij wil”, schrijft Reijinga dinsdag. „Of dat nou op persoonlijke titel is naar Eindhoven, naar Maastricht of naar Amsterdam. Ik roep alleen niemand op want dan rui ik op en kan daarvoor aangehouden worden”, aldus Reijinga. „Gemeentes hebben al aangegeven te verbieden en/of te beperken. Dat was zondag geen optie en is de komende weken geen optie. Ik ben als organisator verantwoordelijk en dat kan niet als er maar max 500 mensen mogen komen. Door mij landelijk terug te trekken ligt de verantwoordelijkheid weer bij de gemeentes.”

De anti-islamgroep Pegida heeft voor zondag overigens ook een demonstratie in Eindhoven aangekondigd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal