RIVM meldt afgelopen etmaal 4335 besmettingen, voor derde dag op rij meer coronapatiënten in ziekenhuizen

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4335 positieve coronatests geregistreerd.

RedactieBron: ANP

Het aantal meldingen dat tussen maandag- en dinsdagochtend binnenkwam ligt nog lager dan een dag eerder, toen het instituut volgens gecorrigeerde cijfers 4814 meldingen binnenkreeg over nieuwe besmettingen.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

De stijging is ook fors onder het gemiddelde van afgelopen week. In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 38.776 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 5539 per etmaal. Amsterdam telde afgelopen etmaal opnieuw de meeste positieve tests. In de hoofdstad kwamen er 200 bevestigde besmettingen bij. Den Haag volgt met 99 nieuwe gevallen. In Eindhoven kregen 71 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen, in Almere 60 en in Tilburg 57. Op regionaal niveau telde Brabant-Zuidoost, waar Eindhoven bij hoort, de meeste besmettingen (287), gevolgd door Amsterdam-Amstelland (245).

Lees ook: RIVM: opmars Britse variant overschaduwt daling coronacijfers

Sterfgevallen

Het RIVM heeft 106 sterfgevallen van mensen met Covid-19 geregistreerd. Dit aantal steeg maandag met 59, zondag met 43 en zaterdag met 97. Het overlijden van een coronapatiënt wordt soms pas na een tijdje doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM vaak meer sterfgevallen dan op andere dagen.

Het aantal positief geteste mensen in ons land gaat richting de 1 miljoen. Sinds het begin van de uitbraak in februari vorig jaar is het coronavirus vastgesteld bij 921.641 Nederlanders. Volgens de officiële registratie zijn in totaal 13.162 coronapatiënten overleden. Het werkelijke aantal ligt hoger, aangezien zeker in de eerste golf lang niet iedereen met klachten werd getest.

Voor derde dag op rij meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 2445 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 16 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1767 op de verpleegafdelingen, 23 meer dan maandag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 7 af tot 678.

Vergeleken met een week geleden liggen er nog altijd een stuk minder Covid-patiënten in de ziekenhuizen. „Ondanks een stijging in het aantal nieuwe opnames, verwachten we dat de dalende trend traag blijft doorzetten. Het is nog onduidelijk wat het effect van de Britse Covid-variant is op het aantal Covid-besmettingen en de ic- en kliniekbezetting in Nederland”, aldus het LCPS in een toelichting. De organisatie is hier we bezorgd over: „Want de Britse Covid-variant is veel besmettelijker dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen”.

Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 12 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, van wie 5 ic-patiënten. Volgens het LCPS liggen er momenteel meer coronapatiënten op de ic’s dan patiënten die er om andere redenen liggen dan Covid-19.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal