GGD waarschuwt voor oplichters bij vaccinatie

Foto ter illustratie. © HOLLANDSE HOOGTE / SIPA PRESS

Tot verbijstering en woede van de GGD zijn er oplichters actief die mensen bellen met de mededeling dat ze in aanmerking komen voor een ’versnelde vaccinatie’. Dit zichzelf noemende ’Team Thuiszorg’ geeft de gebelde mensen een datum waarop gevaccineerd kan worden en stuurt vervolgens een tikkie van 71,95 euro.

Bron: De Telegraaf

De GGD is inmiddels door meerdere mensen gebeld die het zaakje niet vertrouwden, maar kan ook niet zeggen hoeveel mensen er wel zijn ’ingetrapt’. Bij de GGD-afdelingen Hollands Noorden en Brabant komen er sinds maandag meldingen binnen van deze geldaftroggel-telefoontjes.

Zorgelijk is ook dat Team Thuiszorg beschikt over de geboortedata van de mensen die gebeld worden voor de ’versnelde vaccinatie’. Zodra mensen betalen zouden ze de locatie doorkrijgen waar geprikt kan worden. Ze krijgen een app waarin staat ’bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging.’ Dan zou de afspraak definitief zijn. Daarna wordt gesuggereerd dat met deze bevestiging het bedrag gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraar.

„Taalkundig rammelt het bericht aan alle kanten. Geen hoogstandje. Maar dat is niet het ergste”, zegt Harry Katstra van GGD Hollands Noorden. „Het is vooral heel ernstig dat dit gebeurt. Deze oplichters pakken een emotionele markt. Laat ik duidelijk zijn: wij bellen niet voor versnelde vaccinatie, want dat is niet aan de orde. Wij vragen ook geen geld voor de prik. Iedereen kan hem gratis krijgen, zodra er weer voorraad is. Wij roepen gedupeerden op om aangifte te doen bij de politie en dat adviseren wij ook de mensen die bij ons checken of het verhaal wel klopt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal