Belegerd Washington maakt zich op voor inauguratie Biden

 © AFP

Als de klok twaalf uur slaat in Washington, is Joe Biden officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. Naast het afleggen van de eed en zijn toespraak voor het Capitool, zal bijna alles anders dan anders zijn aan zijn inauguratie. Veiligheidsmaatregelen maakten van Washington een vesting. En voor het eerst in 152 jaar zal de vertrekkende president niet aanwezig zijn.

Bron: De Telegraaf

’Een verenigd Amerika’ wordt het thema van Bidens inauguratietoespraak. Op de plek waar twee weken geleden nog een bestorming plaatsvond van Trumpsupporters die de verkiezingsuitslag terug wilden draaien, wil Biden de verdeelde staten weer dichter bij elkaar brengen. Een bijzonder ingewikkelde taak.

Hulppakket

Meteen na zijn inauguratie zal Biden een groot aantal presidentiële decreten van president Trump terugdraaien. Zo zal de VS terugkeren in het klimaatakkoord van Parijs. Biden wil zo snel mogelijk een nieuwe aanpak van corona en een groot hulppakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar door het congres krijgen.

Trump is niet bij de inauguratie. Al rond acht uur ’s ochtends vertrekt, dan nog, president Trump per helikopter naar Andrews Air Force Base. Hij heeft gevraagd om een militaire ceremonie op die basis, voordat hij voor de laatste keer in Airforce One stapt om naar Mar-a-Lago te vliegen, het resort waar hij voorlopig wil wonen. Trump moet wel op tijd vertrekken, want vanaf 12 uur is hij geen president meer, en mag hij geen aanspraak meer maken op het presidentiële vliegtuig.

Amerikanen zijn trots op de feestelijke manier waarop de machtsoverdracht gevierd wordt. Hoe hard een campagne ook was, de wisseling van de wacht is amicaal. President Obama ontving vier jaar geleden de Trumps in het Witte Huis, en ook Joe Biden stond achter Trump toen hij de eed aflegde. Het is uitzonderlijk dat een vertrekkend president niet bij de inauguratie van zijn opvolger aanwezig is. Het kwam slechts drie keer eerder voor in de geschiedenis. De laatste keer was bij Andrew Johnson in 1869. Het land herstelde toen van een bloedige burgeroorlog.

Als president Trump uit het raam van zijn helikopter kijkt, dan ziet hij de sporen van een opnieuw verdeeld Amerika. Een labyrint aan hekken doorklieft down town Washington. In de stad blokkeren militaire voertuigen de wegen, en staat 25.000 man aan Nationale Garde. Bruggen zijn afgesloten, metrostations gesloten en de mall, die normaal volstaat met mensen, zal nu leeg blijven.

Weggestuurd

De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen al weken voor geweld. Hoe voorzichtig ze zijn, blijkt uit het feit dat twee militairen uit de troepenmacht in Washington zijn weggestuurd vanwege banden met een rechtse militie. Eerder werd al gewaarschuwd voor een aanval „van binnenuit.” Overigens vonden ze geen directe plannen voor een actie tegen Biden.

Amerikanen zullen, ook vanwege corona, de ceremonie thuis voor de tv moeten volgen. Slechts duizend gasten mogen aanwezig zijn. Dat zijn voornamelijk congresleden. Ook voormalig presidenten Obama en Bush zijn erbij, net als vicepresident Pence, die om logistieke redenen niet naar Trumps afscheid op luchtbasis Andrews zegt te kunnen komen. De twee hebben weinig contact meer sinds Trump hem de schuld gaf van het niet terugdraaien van de verkiezingsuitslag.

Op zijn laatste volledige dag als president kreeg Trump flinke kritiek van zijn jarenlange bondgenoot, Senaatsleider Mitch McConnell. Over de bestorming van het Capitool zei hij: „Ze hebben leugens voorgeschoteld gekregen. Ze zijn opgestookt door de president en andere machtige mensen.”

De uitspraak van McConnell kan gezien worden als een signaal over wat hij zal stemmen bij de impeachment van Trump. Die zal als een donkere wolk boven de eerste periode van Bidens presidentschap hangen. Biden wil vooruitkijken, maar ondertussen zal de Senaat zich buigen over de veroordeling van zijn voorganger.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal