Avondklok waarschijnlijk vanaf dit weekend, hangt af van Kamerdebat

Print
Avondklok waarschijnlijk vanaf dit weekend, hangt af van Kamerdebat

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt waarschijnlijk dit weekend, enkele dagen na het debat erover in de Tweede Kamer.

De Kamer zou woensdag over de kwestie debatteren, maar het debat wordt waarschijnlijk pas donderdag gehouden. Als de Kamer instemt, is er nog enige tijd nodig om de maatregel goed in te voeren, aldus de premier.

In een Kamerbrief die vlak voor de persconferentie werd verstuurd, stond dat het kabinet de avondklok vrijdag al wilde invoeren.

Premier Mark Rutte benadrukt dat „niemand staat te juichen” bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel „een effectief middel” gebleken bij de bestrijding van het virus.

De Jonge schrijft in de brief aan de Kamer van „een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt”. Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er „excessen” zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet wil nemen

De mogelijkheden om thuis bezoek te ontvangen worden daarnaast nog verder beperkt. Per direct geldt een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een „belangrijke bron van besmetting” met het coronavirus is.

Ook komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.