Niet naar de piste door corona? Haal de wintersport gewoon in huis met deze heerlijke apfelstrudel

Print
Niet naar de piste door corona? Haal de wintersport gewoon in huis met deze heerlijke apfelstrudel

Afbeelding: Studio Philippi

Zo’n heerlijke, warme apfelstrudel die je eerdere jaren aan de piste in Oostenrijk of Noord-Italië eet, bak je ook prima thuis. Niks bladerdeeg, niks filodeeg: het strudeldeeg kneed je zelf.

Apfelstrudel

Bereidingsduur: 40 min. + 30 min. wachten + 50 min. oventijd

Voor 8-10 personen

Ingrediënten

300 gram bloem

2 eieren

75 gram ongezouten roomboter, gesmolten

50 gram rozijnen

100 ml rum

1,5 kilo handappels

sap van 1 citroen

125 gram suiker

2 theelepels kaneel

3 eetlepels paneermeel

poedersuiker

- keukenmachine of mixer met deeghaken, vershoudfolie, grote bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken de bloem met 1 ei, 50 gram gesmolten boter, een beetje zout en ongeveer 100 ml handwarm water tot een soepel deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg plakt.

2. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt rusten in de koelkast. Minimaal 30 minuten, liever nog een hele nacht. Week de rozijnen in de rum.

3. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in schijfjes van 2 mm dik. Meng ze met het citroensap, de suiker, de kaneel en het paneermeel.

4. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol het deeg uit tot een dunne, rechthoekige lap. Rek het deeg vervolgens met bebloemde handen zo dun mogelijk uit: dit doe je met beide handen onder het deeg, net zo lang tot je bij wijze van spreken de krant door het deeg kunt lezen. Pas op dat het deeg niet scheurt. De deeglap zal uiteindelijk ongeveer 60 x 40 cm zijn.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

5. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en meng ze met de appel. Verdeel het appelmengsel in een brede baan over het deeg. Rol het deeg op. Vouw de zijkanten naar binnen en leg de strudel met de naad naar beneden – en vanwege de grootte waarschijnlijk diagonaal – op de bakplaat.

6. Klop het tweede ei los. Bestrijk de strudel eerst met ei en dan dun met boter. Bak de strudel in de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten lichtbruin en gaar. Bestrijk de strudel tijdens het bakken nog 1 of 2 keer met gesmolten boter.

Lees ook: Bon Appétit: Céline uit Venlo gebruikt al drie jaar lang dezelfde desem voor haar zelfgebakken brood

7. Laat de strudel uit de oven 15 minuten afkoelen en bestrooi royaal met poedersuiker. Snijd de strudel in repen. Serveer de apfelstrudel liefst warm, met vanillesaus, een bol ijs of een toef slagroom.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →