Aantal milieucontroles in de gemeente Bergen bleef vorig jaar ruim achter bij planning

Print
Aantal milieucontroles in de gemeente Bergen bleef vorig jaar ruim achter bij planning

Veehouderijen in Bergen kregen minder milieucontroles dan beoogd. Afbeelding: ANP XTRA

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

De gemeente Bergen heeft vorig jaar veel minder milieucontroles kunnen uitvoeren dan gepland. Een zieke ambtenaar en te weinig hulp vanuit het RUD zijn daarvan de oorzaak.

In totaal waren er vorig jaar in bergen 70 milieucontroles gepland. Boa’s gaan daarvoor langs bij bedrijven om te controleren of die zich wel houden aan de geldende milieuregels. Zaken als stankoverlast of het illegaal dumpen van afval worden daarbij onderzocht. Alle veehouderijen en energie-, metaal-, elektro- en loonwerkersbedrijven in de gemeente komen eens per vijf jaar aan de beurt. Intensieve veehouderijen worden elke drie jaar gecontroleerd.

Ziek

Doordat de milieutoezichthouder van de gemeente ziek werd en een groot deel van het jaar niet inzetbaar was, werd het aantal beoogde bezoeken lang niet gehaald. Slechts 41 van de geplande 70 controles werden daadwerkelijk uitgevoerd, een score van 58 procent.

De gemeente legt een deel van de schuld neer bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Limburg Noord. Al het milieutoezicht in Bergen is bij dit samenwerkingsverband tussen de Noord-Limburgse gemeentes ondergebracht. ‘De externe partners van het RUD hebben niet op tijd de hoeveelheid werk geleverd die er van hen verwacht werd’, schrijft de gemeente in het handhavingsjaarverslag.

Opvolger gezocht

De zieke ambtenaar is inmiddels vertrokken en de gemeente Bergen is op zoek naar een opvolger. Die is nog niet gevonden, maar de gemeente verwacht dat met hulp van het RUD het geplande aantal controles dit jaar wel zal worden gehaald. „Mits er niet te veel incidenten en andere werkzaamheden zijn waarbij de milieutoezichthouder moet worden ingeschakeld”, aldus de gemeente. Uiteindelijk maakt het voor de bedrijven niet al te veel verschil, stelt de gemeente. „Wellicht een jaar later dan gepland, maar de bedrijven worden hoe dan ook regelmatig gecontroleerd.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen