Ontheffing van avondklok voor jacht op zwijnen en vossen

 © Natuurmonumenten - Evert Veenendaal

Jagers krijgen een ontheffing van de avondklok voor de jacht op wilde zwijnen en vossen.

Redactie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de provincies en de provinciale faunabeheereenheden gevraagd om de ontheffing te regelen, zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging vrijdag. De vereniging is blij dat de overheid het belang van beide soorten jacht onderschrijft.

Lees ook: Provincie dringt bij ministerie aan op ontheffing avondklok voor jagers

De jacht op wilde zwijnen is volop aan de gang. De dieren leven voornamelijk in Limburg en op de Veluwe. Er zijn veel te veel wilde zwijnen. In december klaagden de jagers al dat het niet gaat lukken om voldoende zwijnen af te schieten, omdat de dieren door de coronadrukte in de bossen steeds verder wegduiken. Jacht op wilde zwijnen is onder meer belangrijk om de kans op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest te voorkomen en vanwege de verkeersveiligheid.

Deze tijd is volgens jachtexperts ook het meest effectief voor de jacht op vossen. Binnenkort gaan weide- en akkervogels nestelen en vossen roven die nesten leeg, terwijl deze vogelsoorten het al heel moeilijk hebben. Ook rond pluimveebedrijven met een vrije uitloop zijn vossen ongewenst.