Banken heropenen tientallen geldstortautomaten voor ondernemers

Print
Banken heropenen tientallen geldstortautomaten voor ondernemers

Afbeelding: ANP

Banken heropenen maandag verspreid over het land veertig geldstortautomaten voor ondernemers.

De zogeheten sealbagautomaten zullen uit veiligheidsoverwegingen van tien uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags open zijn, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Tijdens de openingstijden zullen ze permanent worden bewaakt en iedere dag worden geleegd. Zo moet worden voorkomen dat de automaten doelwit worden van plofkrakers.

Onlangs hadden de banken nog besloten om alle ruim vijfhonderd zogeheten sealbagautomaten uit te zetten. Criminelen richten zich steeds meer op deze geldstortautomaten omdat de beveiliging van pinautomaten de afgelopen tijd is verbeterd. Dat leverde voor ondernemers veel problemen op omdat zij hun geld op veel minder plekken konden afstorten. Wel wezen de banken op gewone geldstortautomaten in de bankkantoren, maar volgens ondernemers werkt dat minder goed.

Contant geld

Met de nieuwe maatregel willen de banken ondernemers een tijdelijke, extra mogelijkheid bieden voor het afstorten van contant geld. Ondernemers moeten zich bij de bewaker legitimeren voordat ze van de sealbagautomaat gebruik kunnen maken. De bewakers bij de automaten worden niet bewapend omdat dit in Nederland niet mag, aldus een woordvoerder van de NVB.

Ondertussen wordt volgens de NVB gewerkt aan een meer permanente oplossing, zodat op termijn meer sealbagautomaten weer veilig kunnen worden gebruikt.

Plofkraken

Plofkraken vormen al langer een probleem. Geldautomaten worden daarom ’s nachts afgesloten. In april vorig jaar zagen de banken zich ook gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten, maar toen bleven er nog honderden open.