‘Scheurtjesreactor’ Tihange draait sinds gisteren weer

Print
‘Scheurtjesreactor’ Tihange draait sinds gisteren weer

De kernreactors in Tihange. Afbeelding: ANP

De omstreden ‘scheurtjesreactor’ van de kerncentrale in het Belgische Tihange is gisteren weer opgestart. De reactor, enkele tientallen kilometers van Maastricht, lag twee maanden stil voor onderhoud. Daarbij is ook nog eens vastgesteld dat de scheurtjes niet verergeren en dat de reactor dus veilig is, concludeerde de Belgische nucleaire waakhond FANC.

Haarscheurtjes

De reactor lag tussen 2012 en 2015 een tijdlang stil omdat er haarscheurtjes in de stalen wanden waren ontdekt. Sindsdien zijn er grote zorgen in onder andere buurlanden Nederland en Duitsland. Als het zou misgaan met de reactor, dan lopen de inwoners van Maastricht en 5 miljoen anderen in een straal van 75 kilometer gevaar. De reactor Tihange 2 wordt, net als die in Doel bij Antwerpen die dezelfde kuren vertoont, sindsdien extra gecontroleerd. Tihange 2 heeft die controle eind vorig jaar goed doorstaan, aldus FANC.

Onoplettend

De herstart zou eigenlijk maandag al plaatsvinden. Maar door een onoplettendheid van het personeel ging er iets mis, waardoor de reactor automatisch uitschakelde en het hele proces weer van voren af aan moest beginnen, legt een woordvoerder van eigenaar Engie uit. Inmiddels draait de reactor weer op vol vermogen.

België wil Tihange 2 over twee jaar sluiten.