Deel van wetenschappers OMT overwoog afgelopen jaar op te stappen

Print
Deel van wetenschappers OMT overwoog afgelopen jaar op te stappen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Verscheidene leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. De wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, hadden het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici, schrijft de Volkskrant.

In de krant beschrijven zij hoe ze worstelden met de politieke beïnvloeding, die vooral zou plaatsvinden vanuit het Catshuis. Daar waren op zondagochtend informele kabinetsbijeenkomsten waarbij OMT-voorzitter en RIVM-directeur Jaap van Dissel aanwezig was.

Doordat nieuwe maatregelen in het Catshuis al werden voorbesproken en andere maatregelen op voorhand uitgesloten leken, slaagde het OMT er volgens de wetenschappers vaak niet in scherpere restricties erdoor te krijgen en werden sommige maatregelen bovendien later ingevoerd.

‘Instructies’

Onder anderen microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich en intensivist Diederik Gommers overwogen door dit soort persoonlijke dilemma’s hun positie ter beschikking te stellen. Zij deden dat uiteindelijk niet, omdat voorzitter Van Dissel ingreep. Zo verplaatste hij de OMT-vergadering van de maandagen na het Catshuisberaad naar de vrijdagen ervoor. Op die manier zouden politici geen ‘instructies’ meer kunnen meegeven. Daarmee was volgens de OMT-leden ‘de kou voor een groot deel uit de lucht’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu