Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

Print
Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Maastricht / Itteren -

Tom Dumoulin heeft besloten voorlopig te stoppen met wielrennen. De Maastrichtenaar zegt zich al langer ongelukkig te voelen als wielrenner.

Dumoulin maakte zijn besluit vrijdagavond bekend bij zijn ploeg Jumbo-Visma. De 30-jarige Maastrichtenaar kampt eigenlijk sinds zijn Giro-zege in 2017 al met mentale problemen wat topsport betreft. Dumoulin wil de tijd nemen om erachter te komen of hij nog wel topsporter wil zijn. In het Grote Zaterdaginterview in De Limburger in januari 2019 gaf hij al aan grote moeite te hebben met de bekendheid maar ook het gebrek aan maatschappelijke relevantie van zijn beroep.

„Ik heb al langer moeite met hoe ik een weg moet vinden, als Tom Dumoulin de wielrenner. De druk, de verwachtingen van verschillende partijen. Ik wil het gewoon heel graag goed doen voor heel veel mensen”, zegt hij in het interview dat hij vrijdag opnam in Spanje, waar hij op trainingskamp was. „Ik wil het goed doen voor de ploeg, voor de ploegmaats. Maar ik wil ook dat mijn vrouw en familie blij zijn. Daardoor ben ik een beetje mezelf vergeten. Wat wil ik eigenlijk?”

Onmiddellijk na de Tour van vorig jaar zei hij tegen de camera van de NOS dat hij in het voorjaar al bijna de brui eraan had gegeven. Vrijdag publiceerde zijn ploeg nog een interview waarin de Limburger aangaf vol voor de Tour en de Spelen te willen gaan. ’s Avonds gaf hij echter te kennen niet meer te willen koersen, voorlopig.