Plunderingen en rellen bij coronaprotest in Eindhoven, politie belaagd met vuurwerk

Print

Coronarellen escaleren in Eindhoven Video: Telegraaf

Bij de ongeregeldheden in Eindhoven hebben relschoppers flink huisgehouden op het station Eindhoven Centraal. In de stationshal zijn veel vernielingen aangericht en een vestiging van Jumbo is geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en schappen leeggehaald. Overal op de grond liggen glas, puin en supermarktartikelen.

De rellen, die begonnen op het 18 Septemberplein, verplaatsten zich zondag in de namiddag naar het Centraal Station. Ook in de fietsenstalling op het station zijn veel vernielingen aangericht. Demonstranten hebben fietsen uit de stalling meegenomen. Ook zijn hekken en fietsen gebruikt om barricaden op te werpen tegen de mobiele eenheid.

Eerder op de middag riepen gemeente en politie al op weg te blijven uit Eindhoven en ook niet naar Eindhoven Centraal te komen. De gemeente heeft een noodbevel ingesteld.

Lees ook: Politie grijpt hard in bij demonstraties in Eindhoven en Amsterdam

Plunderingen en rellen bij coronaprotest in Eindhoven, politie belaagd met vuurwerk
Foto: Hollandse Hoogte / ANP

De gemeente heeft een noodbevel ingesteld en roept iedereen die er niets te zoeken heeft op om weg te blijven uit Eindhoven. Vermijd Eindhoven Centraal, zeggen de Nederlandse Spoorwegen. Er rijden wel treinen via de stad, maar die stoppen niet op Eindhoven Centraal, aldus NS. Het station is door de politie hermetisch afgesloten. Een auto van ProRail werd volgens de spoorbeheerder door relschoppers in brand gestoken. „Onze collega’s daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie!”, twittert ProRail.

Plunderingen en rellen bij coronaprotest in Eindhoven, politie belaagd met vuurwerk
Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Schoongeveegd

Het 18 Septemberplein is door de politie inmiddels schoongeveegd en het plein ligt bezaaid met stenen en tegels. Politie te paard en de inzet van een waterkanon hielpen bij het beëindigen van de rellen. Demonstranten bekogelden agenten met vuurwerk, stenen en rookbommen

Tijdens de ongeregeldheden in de stad heeft de politie al zeker dertig mensen aangehouden, onder meer voor (zware) mishandeling en het geen gehoor geven aan de oproep om het plein te verlaten. Op sociale media staan foto’s van betogers die gewond zijn geraakt.