Jongens uit Zuid-Limburg lopen in 46 uur van Nijmegen naar Sittard voor Stichting Wensulance

Amar Delic, Swen Cornelissen en Sjoerd van Mulken bepakt en bezakt op hun vertrekplaats in Nijmegen. © Privé

Voetballer en bewegingsagoog Swen Cornelissen (23) werd tijdens de lockdown onrustig in de benen. Met zijn vrienden Amar en Sjoerd sprak hij af een tocht van ruim 100 kilometer te lopen, van Nijmegen naar Sittard. „Waarom lopen we die tocht niet voor Stichting Wensulance? Wie weet halen we nog wat geld op.” Dat beetje geld werd uiteindelijk 3325 euro.

Judith Bouwels

Afgelopen vrijdag liepen Swen Cornelissen uit Hoensbroek, Amar Delic (23) uit Sittard en Sjoerd van Mulken (22) uit Stein van Nijmegen naar Sittard. In 46 uur, met twee overnachtingen onderweg. Waar? Hopelijk bij iemand in de tuin, in hun tentjes. En dat allemaal voor Stichting Wensulance, die de laatste wens van ernstig zieke en terminale mensen mogelijk maakt. „Ik zei tegen Amar en Sjoerd: waarom lopen we die tocht niet voor Stichting Wensulance? Wie weet halen we nog wat geld op.”

Uitdaging

Het verhaal begint bij Cornelissen, die normaliter elke dag sport. Nu door de coronamaatregelen voetballen niet mogelijk is, miste hij een fysieke prikkel. „Ik kan natuurlijk een rondje gaan hardlopen, maar dat is voor mij geen uitdaging. Ik vroeg Amar en Sjoerd om de tocht van ruim 100 kilometer samen te maken. Ze zeiden meteen ja.”

Stichting Wensulance

Het plan werd snel in gang gezet. „We hebben voor Wensulance gekozen omdat die stichting een prachtig doel heeft. We wilden vanaf dat moment niet lang meer wachten, zodat we niet terug konden.” Ze maken een crowdfundpagina en veel reclame. Op alle steun die ze ontvingen, hadden ze niet op gerekend. „We kregen jassen en thermokleding van VV Sittard, de club van Amar. GM Lifestyle in Heerlen sponsorde trainingspakken en Plus Rosenboom in Hoensbroek heeft ons voorzien van tentjes, wandelschoenen en een rugzak. We werden zo goed op weg geholpen dat we zelf helemaal geen kosten hadden.”

Logeerplekken

Alsof de uitdaging nog niet groot genoeg was, besloten de heren het nog spannender te maken en pasten ze hun doel aan: niet in 48 uur, maar in 46 uur te voet van Nijmegen naar Sittard. De tocht begon op vrijdag 15 januari om 16.00 uur. „De eerste nacht brachten we door in St. Anthonis. Toen we bij huis nummer vier nog steeds ons tentje niet op mochten zetten, werd het even spannend. Bij huis vijf was het gelukkig raak. Daar mochten we van een echtpaar in de logeerkamer slapen. We kregen zelfs ’s avonds een soepje en ’s ochtends ontbijt.” Nacht nummer twee brachten de drie door op een boerderij in Grathem.

Eindstreep

De gehele tocht viel absoluut niet mee. „Ik kreeg last van mijn kuit, Amar van zijn hamstring en Sjoerds voeten zaten onder de blaren. We zaten er alle drie op een ander moment doorheen, waardoor we elkaar er goed doorheen hebben kunnen slepen.” Toppunt was de eindstreep, op zondag in Sittard om 14.00 uur: familie, vrienden en vrijwilligers van Stichting Wensulance stonden de mannen op te wachten. „We hebben het volledige bedrag van 3325 euro kunnen doneren aan de stichting. De vrijwilligers vonden het helemaal te gek.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal