De boeksuggestie: Het boek ‘M.R. Soldaat voor Oranje’ van Math Hendrix uit Urmond dat vertelt over zijn overleden oom

Print
De boeksuggestie: Het boek ‘M.R. Soldaat voor Oranje’ van Math Hendrix uit Urmond dat vertelt over zijn overleden oom

Math Hendrix. Afbeelding: Eigen foto

Urmond -

Math Hendrix brengt deze week zijn eerste boek uit: M.R. Soldaat voor Oranje - Mijn oom, mijn held in Indië. Daarin vertelt hij over de in 2019 overleden oom Math Ritterbeeks.

Math Ritterbeeks was van 1946-1950 dienstplichtig soldaat tijdens de oorlog in het voormalige Nederlands-Indië. Voor zijn uitzending, zat hij in een arbeidskamp en hij dook onder voor de, door de Duitsers ingevoerde, Arbeitseinsatz. Het boek vertelt over zijn oorlogservaringen met de bijbehorende emoties, de doofpotcultuur en de cultuurverschillen binnen het leger, de kameraadschap, de rol van de overheid, zijn heldendaden en de gevolgen die deze oorlog heeft gehad voor hem en de gewone soldaten.

Lees ook: De boeksuggestie: ‘De drakenbloedjes en de vliegende sneeuwballen’ van Vicky Lenssen

Daarnaast probeert Hendrix in dit boek een indruk te geven over de destijds gehanteerde democratie, de drang naar vrijheid, het belang van het kapitaal, het (koloniaal) machtsmisbruik, de interne Indonesische strijd, de cultuurverschillen in Indië, de extreme Islamitische opstelling en de dubieuze inzet van het Nederlandse optreden.

De voor Ritterbeeks belangrijkste uitgangspunten, zoals zijn rechtvaardigheidsgevoel en dat hij en zijn kameraden er waren voor de plaatselijke bevolking komen nadrukkelijk aan bod. Math Ritterbeeks overleed in 2019 op 94-jarige leeftijd.

Het boek is vanaf woensdag verkrijgbaar via www.boekscout.nl voor 20,99 euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee