Enquête onder Limburgse sportclubs legt coronamalheur bloot: vooral financieel zit het tegen

Print
Enquête onder Limburgse sportclubs legt coronamalheur bloot: vooral financieel zit het tegen

Afbeelding: Archief De Limburger

Zuid-Limburg / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Valkenburg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt / Gulpen / Ingber / Reijmerstok -

Uit een enquête onder Limburgse sportclubs blijkt dat de coronacrisis er stevig inhakt bij de verenigingen; vooral op financieel gebied, meldt Huis van de Sport Limburg.

De enquête werd gehouden om de gevolgen van de coronacrisis, sinds de tweede lockdown in december, voor sportverenigingen in kaart te brengen. In totaal namen 72 clubs deel.

Een van de conclusies van het onderzoek is dat leden van verenigingen in ruime mate rekening houden met de geldende maatregelen. Daar staat echter wel een financiële strop tegenover. Zo gaf bijna 60 procent van de respondenten te kennen nagenoeg geen contributie-inkomsten meer te hebben. Daarnaast worden kantineopbrengsten stevig gemist. Weggevallen sponsorinkomsten en verdiensten uit bijvoorbeeld clubacties komen daar nog bij. Slechts 13 procent zegt geen inkomsten mis te lopen.

Nog enkele bevindingen

Driekwart van de clubs zag het aantal leden dat op de sportaccommodatie traint fors teruglopen. In 28 procent van de gevallen verscheen zelfs niemand meer.

Lees ook: Coronacrisis is confronterend, vindt Limburgs hockeyinternational Kyra Fortuin: ‘Je wereld is plots heel klein’

Op de vraag of voldoende bestuurskracht aanwezig is om met de huidige situatie om te gaan, antwoord 75 procent positief. Slechts 7 procent voorziet op dat vlak problemen. Bijna 20 procent weet nog niet of het op dat gebied goed zit.

Hoewel 30 procent van de verenigingen zich serieus zorgen maakt over de toekomst, kwam tevens uit het onderzoek naar voren dat 65 van de 72 clubs ervan uitgaat dit jaar weer haar maatschappelijke rol te kunnen vervullen. Meer dan de helft geeft daarbij overigens wel aan dat de focus dan enkel op de kernactiviteiten (sporten) ligt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →