Test bij NEC: op 21 februari zijn 1500 toeschouwers welkom

Print
Test bij NEC: op 21 februari zijn 1500 toeschouwers welkom

NEC mag als eerste club weer toeschouwers ontvangen. Afbeelding: Getty

NEC mag op zondag 21 februari 1500 fans toelaten in stadion De Goffert, bij de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

Het wordt de eerste wedstrijd in het betaalde voetbal met publiek sinds eind september. De stadions zijn al maanden gesloten voor voetbalfans, als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Op de tribunes in Nijmegen worden zes bubbels van 250 mensen gecreëerd.

Besmettingsrisico’s

NEC doet net als Almere City FC mee aan de zogeheten fieldlabs, een aantal praktijktesten in de evenementensector om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s. Het doel is om zo snel mogelijk op een verantwoorde wijze weer publiek te kunnen toelaten bij evenementen.

In eerste instantie zouden NEC en Almere City FC al deze maand bij wijze van proef fans mogen toelaten in hun stadions, maar het kabinet gaf daar toen nog geen toestemming voor.

De voetbalfans die deelnemen aan het experiment, moeten binnen twee dagen voorafgaand aan de wedstrijd een PRC-test laten doen. Bij een negatief resultaat mogen ze het stadion in. Vijf dagen na het duel worden ze nogmaals getest.

Wel en geen mondkapjes

De onderzoekers kijken onder meer naar de contactmomenten en het gedrag van de bezoekers, die allemaal een tag krijgen waarmee ze gevolgd worden. In de bubbels worden diverse tests uitgevoerd. Zo dragen supporters in het ene vak een mondkapje en in het andere vak niet. In bepaalde vakken mogen de toeschouwers ook zingen en schreeuwen. Ook mogen sommige fans naast elkaar zitten, in plaats van met de verplichte anderhalve meter tussen hen in.

„Het is de bedoeling dat we zo natuurgetrouw een ‘normale’ voetbalwedstrijd nabootsen”, zegt een woordvoerder van Almere City FC.

Luister naar de Voetbalpodcast van De Limburger:

Voetbalpodcast 25 januari. Video: De Limburger