Patro Eisden en groep voetballers willen doorspelen en stappen naar de rechter

Print
Patro Eisden en groep voetballers willen doorspelen en stappen naar de rechter

Spelers van Patro in actie tijdens een oefenwedstrijd. Afbeelding: Dick Demey

Sittard -

De stekker gaat uit het amateurvoetbal, besloot de Belgische voetbalbond onlangs. Maar niet alle clubs leggen zich daarbij neer. Gevolg: de rechter moet zich nu over de zaak gaan buigen.

Patro Eisden, de club uit Belgisch-Limburg die uitkomt op het derde niveau, nam direct na het stopzetten van de competitie een advocaat in de arm. Die heeft nu, uit naam van de club én 46 voetballers, de Belgische voetbalbond gedagvaard.

Niet fair

Hoewel alle amateurcompetities voor volwassenen in België vanwege corona zijn stilgelegd, gaat het profvoetbal op de hoogste twee niveaus wél door. Dat is oneerlijk, vinden ze bij Patro, waar ook oud-Roda-speler Henk Dijkhuizen speelt. Hij wil desgevraagd geen commentaar geven en verwijst naar advocaat Walter van Steenbrugge. Volgens de raadsman is het niet fair dat clubs in de ‘eerste nationale’, zoals het derde competitieniveau in België heet, niet door mogen spelen. Hoewel het officieel om semi-profs gaat, hebben ook clubs als Patro immers gewoon contractspelers in dienst. „Ook deze clubs en spelers moeten de mogelijkheid krijgen om te trainen en te spelen, om premies te verdienen en hun handelswaarde op te drijven”, redeneert Van Steenbrugge.

Volgens de advocaat worden de spelers in eerste nationale gediscrimineerd. Het recht op betaalde arbeid wordt ze ontnomen, redeneert hij. „We eisen een schadevergoeding van de voetbalbond en we willen ook een schadebeperkende maatregel.” Van Steenbrugge stelt een minicompetitie voor, zodat er toch een ploeg kan worden aangewezen die promoveert naar 1B, de Belgische eerste divisie. De burgerlijke rechtbank in Brussel zal zich binnenkort gaan buiten over de kwestie.