Bernie Sanders haalt 1,8 miljoen dollar op met verkoop producten met virale foto

 © Hollandse Hoogte / AFP

De Amerikaanse senator en Democratische oud-presidentskandidaat Bernie Sanders heeft woensdag aangekondigd dat hij maar liefst 1,8 miljoen dollar heeft opgehaald voor goede doelen met de verkoop van producten met de viraal gegane foto van hem tijdens de inauguratie van president Joe Biden.

Redactie

Op de inmiddels beroemde plaat is hij onderuitgezakt op een uitklapbare stoel te zien met gebreide wanten, een alledaagse grijze jas en een mondkapje.

Het beeld waarop Sanders door AFP-fotograaf Brendan Smialowski is vereeuwigd, heeft duizenden liefhebbers van memes over de hele wereld geïnspireerd om de foto in zoveel mogelijk andere afbeeldingen te plakken. De fotomontages verhieven Sanders, die bekend staat om zijn gepassioneerde toon en knorrige houding, tot internet-cultstatus.

In vijf dagen tijd wist de senator uit de noordoostelijke staat Vermont maar liefst 1,8 miljoen dollar (bijna 1,5 miljoen euro) op te halen met de verkoop van producten waarop hij „met zijn wanten” stond, heeft Sanders laten weten in een verklaring.

Binnen dertig minuten nadat op 21 januari de verkoop van t-shirts, truien en aanverwante producten begon, waren de voorraden al uitverkocht. De nieuwe producten die dit weekend werden aangeleverd, waren maandagochtend alweer uitverkocht.

Kunstenaar Jonas Never maakte in Culver City een muurschildering van de foto © Hollandse Hoogte / AFP

„Jane”, zijn vrouw, „en ik zijn onder de indruk van de creativiteit van zoveel mensen en we zijn verheugd Vermonters in nood te helpen”, schreef Sanders in een verklaring. Wel benadrukte Sanders dat het parlement meer moet doen om werkende Amerikanen door de coronacrisis heen te helpen, „de ergste sinds de Grote Depressie”, aldus Sanders.

Getty Images, het bureau dat de foto’s van het Franse persagentschap AFP in de Verenigde Staten verspreidt, zal de opbrengst van de merchandisingovereenkomst schenken aan het goede doel Meals on Wheels, aldus de verklaring. Die organisatie voedt en helpt arme en vereenzaamde ouderen.

Fotograaf Smialkowski vindt de vele variaties die er sinds de inauguratiedag van zijn foto zijn gemaakt „indrukwekkend”. „Toen ik deze foto nam, dacht ik dat het een juist moment was dat een paar foto’s waard was”, zei hij woensdag tegen AFP. Hij had niet verwacht dat zijn werk online viraal zou gaan, maar zei daarbij ook dat hij dat niet nastreeft.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal