Ziekteverzuim zorgsector fors omhoog in coronajaar 2020

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in coronajaar 2020 sterk gestegen, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Het verzuim lag ruim 11 procent hoger dan in 2019. Gemeten over het hele jaar waren dagelijks gemiddeld 63.000 medewerkers in de zorgsector niet inzetbaar.

Redactie

Gemeten over de hele zorgsector kwam het verzuimpercentage in 2020 uit op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in het jaar ervoor. Dat is het hoogste percentage sinds 2004. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.

Onderzocht zijn ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). In totaal werken er circa 930.000 mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.

Het onderzoek werd gedaan bij ongeveer vierhonderd zorginstellingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal